Studie: Hamburgere inneholdt rotte- og menneske-DNA

En amerikansk studie har påvist spor av menneske- og rotte-DNA i hamburgere. 258 hamburgere ble undersøkt i testen.

En amerikansk studie har påvist spor av menneske- og rotte-DNA i hamburgere. 258 hamburgere ble undersøkt i testen. Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

En ny studie utført av matkontrollselskapet Clear Labs har avdekket noen uønskede ingredienser i hamburgere i USA.

11.05.16 12:38

Clear Labs undersøkte til sammen 258 hamburgere blant 79 produkter fra 22 forhandlere. Det framkommer ikke hvilke hamburgermerker som ble sjekket i studien.

Resultatet var funn av rotte-DNA i tre av hamburgerne og menneske-DNA i én av hamburgerne.

- Ikke farlig
«Vi påviste menneskelig DNA i én prøve av en frossen vegetarburger. Selv om våre tester avdekker DNA, kan de ikke fortelle oss den presise kilden til DNA-et. Den mest nærliggende årsaken er hår, hud eller en fingernegl som ved et uhell har blitt blandet inn under produksjonsprosessen,» lyder rapporten.

«Vi gjorde også funn av rotte-DNA i tre prøver av én hurtigmathamburger, én vegetarburger og én prøve av kjøttdeig.

«Selv om det er ubehagelig, er det ikke sannsynlig at tilstedeværelsen av menneske- og rotte-DNA er skadelig for menneskelig helse. Det mange forbrukere kanskje ikke vet, er at noen mengder med menneske- og rotte-DNA kan falle inn under det akseptable kravet fra myndighetene. Mengden som vi oppdaget i vår forskning, er mest trolig innenfor det akseptable nivået, slik vi oppfatter det.»

Studien fant også spor av kjøtt i flere vegetarburgere.

Matforgiftning
Et annet problem var at det ble påvist sykdomsfremkallende DNA, som kunne forårsake blant annet matforgiftning, i 4.3 prosent av burgerne som ble undersøkt.

Et annet interessant poeng er at tolv av burgerne i studien inneholdt 100 kalorier mer enn merkingen tilsa.

Alt i alt slår studien fast at den amerikanske kjøttindustrien har blitt langt bedre etter at det er innført strengere reguleringer og kontroller i industrien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.