Gå til sidens hovedinnhold

Stup, ras og død! Se her!

Blir du redd når du ser denne grafen?

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag falt Norsk Hydro 4,1 prosent på Oslo Børs. Det skjedde etter at selskapet meldte om et resultat før skatt på 3,3 milliarder kroner i tredje kvartal.

Dette var riktignok en klar fremgang fra 2,0 milliarder samme kvartal i fjor, men tallene skuffet likevel aksjemarkedet, spesielt hvis man skreller vekk bokføringsmessige effekter av valutaendringer. Det ble også meldt om overskridelser på et viktig anlegg i Qatar.

Når et av Norges største selskaper faller markant (på det meste var fallet 7 prosent), er det selvsagt en nyhet, og hos de ulike nettavisene (også denne) var det både skuffende, blodrødt og elendig.

Aller mest dramatikk var det kanskje hos E24, hvor en forsidetittel lød: «HYDRO: Aksjen stuper - se grafen her!»

Ja, grafer er et godt virkemiddel for å formidle informasjon. På toppen ser du for eksempel en graf over kursutviklingen til Hydro de siste fem årene. Gransker du denne grafen og blir skremt av tirsdagens kursfall, er du både skarpsynt og lettskremt. Det er vel heller grunn til å bli litt skremt over hvor høyt aksjen har steget.

Skal skape spenning
Jeg har skrevet om økonomi og finans i femten år, så jeg har selvsagt også meldt om min dose ras og svimlende stup. Det ligger i medienes natur at man fokuserer på det siste og på det som er uvanlig.

Krakk, stup, til himmels og jubel er gode tittelord (som nettavisenes lesere klikker på). Liten korreksjon, fortsetter opp, ligger flatt – slike ord er like spenstige som våt papp.

Det er medienes jobb å lage spennende lesestoff, men det betyr ikke at du som investor ukritisk skal la deg rive med av stemningsbølgene. Altfor mange som prøver seg på aksjeinvesteringer ser et spennende spill med høy risiko, hvor det gjelder å selge eller kjøpe raskere enn sin egen skygge, eller i alle fall raskere enn resten av markedet.

Skal være kjedelig
For 99 prosent av småinvestorer er dette en oppskrift på tap. Poenget er i stedet å få med seg den langsiktige oppgangen i aksjemarkedet, med minst mulig risiko. Det gjør man ved å investere langsiktig, og spre investeringene over tid og over mange selskaper og bransjer, eller ved å kjøpe fond.

Som Nobelprisvinner i økonomi Paul Samuelson en gang sa det: - Jeg sier til folk at investering skal være kjedelig. Investering skal ikke være spennende. Investering skal være mer som å se på maling tørke eller se på gress gro. Vil du ha spenning, så ta 800 dollar og dra til Las Vegas.

Se gjerne på kursgrafer, men bruk slike som dekker fem år, ikke fem timer.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Verdens rikeste mann
Heller fjell enn fjøs
Har ikke skjønt en dritt
Kjos moser SAS
Uførefiaskoen
Jippi, ny skatterekord!
Murud-straff som fortjent?
Skogen raseres
20 år siden tidenes børspanikk
Tøffere enn toget?

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken