Gå til sidens hovedinnhold

Stuve må i buret

Ny fengselsdom i den omfattende Tordenskjold-saken.

(Korrigert) Fredag ble det klart at skipsrederen Tor Johan Stuve også får dom i den såkalte Tordenskjold-saken.

Tidligere er befraktningssjef i Tordenskjold, Petter Hellevik, er allerede dømt til over fem års fengsel og millioninndragning.

Nå får også redertoppen sin straff.

Ett år og ni måneder
Tordenskjold-saken har pågått i flere år, og det har vært det reneste sirkuset å få avviklet saken med stadige utsettelser.

Skipsreder Tor Johan Stuve ble i sin tid innlagt på sykehus, noe som førte til at rettssaken ble splittet opp.

Saken mot Stuve ble satt på vent, mens saken mot Hellevik og Kolbjørnsen fortsatte.

Nå er Stuve imidlertid dømt til fengsel i ett år og ni måneder i Oslo tingrett. Dessuten må han betale Storebrand Bank 120.194 dollar, eller rundt 700.000 kroner.

- Dommen følger gjennomgående vår juridiske oppfatning, og har satt til side økokrims verdensbilde. Det er vi fornøyd med. Det er lagt til grunn at stuve ikke har overpriset noen skip, og at han gjennomgående har vært berettiget til de kommisjoner har har mottatt, sier Stuves advokat, John Christian Elden.

Stuve er ikke dømt til å betale tilbake et erstatningskrav fra DnB, heter det i dommen. Han er heller ikke dømt for å ha solgt skip til overpris for egen vinnings skyld, slik Petter Hellevik allerede er dømt for.

- De forhold Stuve er dømt for er mindre i den store sammenheng, men vi vil bruke ankefristen på å vurdere om de skal angripes eller om det nå bør settes et punktum. Saken har allerede kostet mer enn nokas-saken i rettslig sammenheng, og det bør jo være et tankekors, sier Elden.

Gikk konkurs
Rettssaken mot rederitoppene ble dratt i gang etter at rederiet Tordenskjold gikk konkurs. Forholdene i saken strekker seg helt tilbake fra 1997 og fram til 2003, tett opp til at rederiet Tordenskjold gikk til skifteretten.

Petter Hellevik er tidligere dømt for at at norske selskaper som han representerte, betalte langt mer for skip enn det som var nødvendig. Skipene ble kjøpt fra blant annet selskaper registrert i skatteparadiset Guernsey som de selv var involvert i. Merprisen som ble betalt for skipene, ble kanalisert til Hellevik selv.

Økokrim har ment at den tidligere rederiledelsen tappet selskapet systematisk gjennom seks år.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken