*Nettavisen* Økonomi.

Stygg start på uken

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

De amerikanske aksjene åpnet uken med kraftig kalddusj.

19.11.07 22:12

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter å ha startet mandagens sesjon med nedgang ble denne bare forsterket utover dagen da frykten for en mulig resesjon ikke ble mindre.

NA24 - din næringslivsavis

Etter at Goldman Sachs kuttet anbefalingen i Citigroup valgte investorene å sende Dow Jones indeksen under 13.000 poeng. Den bredere S&P 500 indeksen ble sendt til det laveste nivået på tre måneder. Derme d fulgte de amerikanske aksjene Oslo Børs.

Les mer her: Sørgelig mandag på børsen

Storbanken Citigroup må stadig melde om nye nedturer. Forlengede problemer etter et elendig boligmarked og tilhørende misligholdte lån rammer finanssektoren hardt.

Goldman Sach har kuttet anbefalingen i Citigroup til salg fra hold og tror at banken må ta nedskrivninger på hele 15 milliarder dollar de kommende to kvartalene. Nedskrivningene er knyttet til obligasjoner som bygger på boliglån med svært lav sikkerhet.

Dette kommer på toppen av at verdens største gjenforsikringsselskap Swiss Reinsurance også må ta tap på 1,2 milliarder dollar.

- Nyheten om at Goldman Sachs nedjusterte Citigroup til selg økte nedgangen i aksjene, mens utsiktene om en svak shoppingsesong bidrog til markedets frykt om en amerikansk resesjon i fremtiden, sier analytikerne hos Action Economics, ifølge MarketWatch.

Uroen på Wall Street angående julehandelen går på frykt om at boligmarkedet har blitt så svakt at det vil redusere forbruket, som frem til nå har bidratt til å holde økonomien gående. Desember er normalt en god måned på de amerikanske børsene, men alle signaler om at forbrukerne kniper litt ekstra igjen på lommeboken kan hindre aksjeopptur i år.

- Jeg tror at mange mennesker bearbeider nyhetene fra forrige uke og at de er urolige rundt økonomien og muligheten for å få inntektsvekst i de større selskapene i USA, sier sjefinvesteringsdirektør Rob Lutts, ifølge Associated Press.

Oljeprisen klatret på råvarebørsen i New York mandag etter at oljekartellet OPEC på et møte i Saudi-Arabia i helgen vedtok at produksjonen skal være uendret.

Ministrene blant de oljeproduserende landene mener markedet har stor nok tilførsel og at den siste oljeprisoppgangen skyldes spekulasjoner og ting utenfor deres kontroll. OPEC skal etter planen diskutere oljeproduksjonen i det første kvartalet i 2008 på et møte i Abu Dhabi den 5. desember.

- OPEC-møtet kom og gikk uten noe uventet. Dersom det hadde vært en overraskende nyhet ville det ha gjort et stort utslag, sier råvareanalytiker Brad Samples, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i januar, 94,63 dollar fatet. Dette var en oppgang på 0,8 prosent. Prisene er nå hele 70 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,66% til 12.958,44

Nasdaq -1,66% til 2.593,38

S&P 500 -1,75% til 1.433,27

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.