NA24.no

Stygt på slutten

Foto: Fotograf:Henny Ray Abrams (AP)
Sist oppdatert:
USA-børsene burde stengt en halv time tidligere torsdag.

Dow Jones og S&P 500 falt nær 1 prosent torsdag. Praktisk talt hele fallet kom den siste halvtimen før stengetid.

Oljeservice og finans var blant sektorene som tynget på slutten. American Express falt for eksempel mer enn 5 prosent.

Bank of America gikk imidlertid motsatt vei. Banken har bestemt seg for å betale tilbake statsstøtten den har fått gjennom TARP-programmet, opplyste storbanken etter børs onsdag. Totalt skal 45 milliarder dollar betales tilbake og for å klare dette skal de gjennomføre en emisjon på 18,8 milliarder dollar. Finansdepartementet har allerede godkjent forslaget. Aksjen steg torsdag 0,7 prosent etter å ha vært vesentlig høyere tidligere på dagen.

Les mer: Storbank gir tilbake livbøyen

Signalene om den amerikanske julehandelen har til nå vært lunkne, og en del butikkaksjer falt markant på børsen. For eksempel endte ungdomskleskjeden Abercrombie & Fitch ned 9 prosent. Macy's og Target falt begge 3 prosent.

Jobbtall
Det er stor spenning knyttet til den månedlige sysselsettingsrapporten som kommer fredag. Det er flere tegn til at fallet i den amerikanske økonomien har stoppet opp, men arbeidsmarkedet har fortsatt vært svakt, og det ventes ingen bedring i verken sysselsetting eller arbeidsledighet i morgendagens rapport.

Tidligere i dag kom også en rekke makrotall.

Mest overraskende var det at innkjøpsindeksen ISM-indeksen for tjenestesektoren falt til 48,7 poeng i november fra 50,6 poeng i oktober. Økonomene ventet en oppgang til 51,5 poeng. Utviklingen viser at de som deltok i undersøkelsen nå venter en nedgang i økonomien.

Les mer: Skuffende fra USA

Det har også kommet en ukentlig oppdatering knyttet til utviklingen i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd. I forrige uke falt antallet for femte uke på rad med 5.000 til 457.000. Samtdiig har det glidende snittet for de siste fire ukene gått ned med 14.250 til 481.250. Det har også vært nedrevideringer av tallene fra uken i forveien. Økonomene hadde på forhånd ventet en vekst i antallet førstegangssøkere.

Les mer: Ny positiv overraskelse

Det amerikanske arbeidsdepartementet har nedjustert produktiviteten utenfor jordbruket for tredje kvartal. Det kraftige fallet i arbeidskostnadene har også blitt lavere enn først antatt.

Les mer: Justerer ned produktiviteten

Blandet olje
Oljeprisen viste et blandet bilde torsdag, med fall i USA og oppgang i Europa, etter et større fall onsdag på grunn av overraskende høye lagertall i USA. Den amerikanske referanseoljen WTI falt torsdag 14 cent til 76,46 dollar på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje 48 cent til 78,36 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer falt 0,9 prosent, mens delindeksen for oljeservice falt hele 2,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,83% til 10.366,15

Nasdaq -0,54% til 2.173,14

S&P 500 -0,84% til 1.099,92

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere