*Nettavisen* Økonomi.

Styredronning blir belønnet

Foto: (Orkla)

Åse Aulie Michelet får Gabrielsen-prisen.

20.01.11 21:32

Åse Aulie Michelet, utdannet farmasøyt, har over 20 års erfaring som styremedlem i diverse selskaper.

I dag er hun styremedlem i Orkla og Photocure, men har tidligere vært styremedlem i blant annet Yara, Eksportfinans og Norsk Industri.

Michelet har levert klare og sterke lederprestasjoner på flere nivåer i større virksomheter som Nycomed, Amersham, GE Healthcare og sist som toppleder i det børsnoterte oppdrettsselskapet Marine Harvest.

- Det er en sammensatt kompetanse som kreves for å være styreleder i et ASA. I bunnen skal styreleder ha et bredt spekter av kunnskaper om strategiarbeid, gode rutiner i styret, risikostyring, motivering, verdidrivere og kunne fremme tydelig konklusjoner. En god styreleder bør ha solid erfaring som operasjonell leder på ulike nivåer i flere virksomheter, slik at hun kan utfordre selskapets daglige ledelse, skriver Ansgar Gabrielsen, tidligere næringsminister, i en melding.

Kandidatene
Utvalgskriteriene var at kandidatene skal ha minimum to år som ASA-styremedlem, erfaring fra flere bedrifter, ledelseserfaring, godt omdømme, ønske om styrelederverv, samt inneha mindre enn 10 styreverv.

De tre kandidatene som ble dybdeintervjuet og referansesjekket av rekrutteringsselskapet Mercuri Urval, var Rebekka Glasser Herlofsen, Anne Lise Aukner og Åse Aulie Michelet.

- Intervjuene ble gjennomført som om det var en reell vurdering til en styreleder stilling, skriver Eli Moe-Helgesen, partner i PwC (PriceWaterHouseCoopers red anm.), jurymedlem og vertskap for seminaret. i en melding.

Juryens tyngde
Med seg i juryen har Gabrielsen og Moe-Helgesen hatt med seg følgende mennesker: Jannik Lindbæk, Kommunikasjonsdirektør i Statoil og styreleder i Sagex Petroleum ASA, Mai-Lill Ibsen styremedlem i blant annet Carnegie ASA, Sevan Marine AS, Kebony ASA og flere styreverv i Klp-systemet, Widar Salbuvik, Styrelederskolen, Benja Stig Fagerland, styreleder i Styreakademiet og juryleder og styreanalytiker Gunnar Eckbo Styreinformasjon AS.

- Det var mange sterke kandidater som alle hadde gode kvalifikasjoner. Dette er kvinner som er aktive i styrearbeidet, som stiller forberedt med sterk kompetanse og forretningsmessig erfaring. I styremøtene er de uredde og aktive i diskusjonene. Sammen med en god rolleforståelse har de kvalitetene som skal til for å bli gode ledere av ASA-styrer. Åse Aulie Michelet var hakket hvassere enn de andre kandidatene som ble vurdert, konkluderer juryen.

Tildeling av Gabrielsen-prisen
Prisen tildeles den norske kvinnen som ansees best egnet til å bli styreleder i et allmennaksjeselskap (ASA). Det var tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen, «kvoteringens far», delte ut prisen.

Gabrielsen-prisen skal fremheve gode kvinnelige styrelederkandidater som har erfaring som styremedlem i ett eller flere ASA, og synliggjøre disse for valgkomiteer og eiermiljøer. Prisen skal også motivere flere kvinner til å utvikle seg mot den mer krevende rollen som styreleder.

Av de ASA-selskapene som har norske styreledere, er det bare seks prosent av disse som har en kvinnelig kandidat i styreleder posisjonen.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag