NA24.no

Styrer unna blokkbygging

Sist oppdatert:
Boligmarkedet er mett på små leiligheter. Entreprenørene tvinges til å tenke større.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Leilighetskomplekser av ymse art har de siste fire årene dukket opp som paddehatter rundt om i det ganske land.

NA24 - din næringslivsavis

Nå har nordmenn fått nok, spesielt i de store byene, slår Veidekkes analyser fast.

Gigantentreprenøren og eiendomsutvikleren leverte i dag begredelig tall kvartalstall for boligsektoren. Resultat før skattekostnad endte på 15,5 millioner, mot 43,4 millioner samme periode i fjor. Omsetningen er gått ned fra 314 til 218 millioner.

Les mer: Sviktende boligsalg svekker Veidekke

Kvartalsanalysen slår fast at salget av små blokkleiligheter har fått en bråstopp, mens større familieboliger fortsatt går godt.

Dermed blir boligutvikleren tvunget til å tenke nytt.

Drastisk leilighetsfall
Veidekke viser til SSB og egne anslag, som viser at det i toppåret 2006 ble igangsatt 19.000 leilighetsenheter. Neste år vil dette bli redusert til fattige 9000, altså en halvering. Bygging av eneboliger og rekkehus vil derimot forholde seg relativt stabilt (pluss minus 8000 enheter per segment)

Byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen (H), mener på sin side at Oslo har behov for svimlende 60.000 nye boliger i Oslo frem til 2025. «Det gjelder bare å bygge høyt nok, og tett nok» som hun nylig uttrykte det ovenfor NA24, noe som ikke akkurat indikerer at de større familieboligene står i sentrum for byplanleggingen.

Les mer: Vil ha 60.000 nye boliger i Oslo

- Må få ned kostnaden
Prognosesenteret er ikke så pessimistisk i sitt anslag når det gjelder leilighetsbygging som Veidekke. Fra å lande på 12.000 enheter i år, tror de kneika for denne typer boliger vil være over allerede neste år, og legger opp til 13.500 bygde enheter i 2009.

- Men det betinger at man får ned byggekostnadene. Forstsetter kostnadsveksten på samme nivå som nå, vil Veidekke får rett, sier sjeføkonom Kjell Senneset, til NA24.

Han mener i likhet med byråden i Oslo at det fremdeles er et behov for å bygge små leiligheter i Oslo, fordi hovedstaden flommes over av enslige tilflyttere fra inn- og utland. Utenfor byen mener han derimot at det må bygges flere eneboliger og småhus.

Vanskelig å selge nytt
Veidekke Bolig hadde per 31. mars i år 542 boliger under produksjon i Norge, hvorav 429 er solgt. På samme tid i fjor var tallet 1185.

Veidekke skriver i sin analyse at det å selge prosjekterte leiligheter har blitt vanskeligere, og at boligkjøpere er påvirket av usikkerheten i markedet. I tillegg nevner de renteutviklingen som en dempende faktor.

Derfor legger de altså i år opp vesentlig til bygging av vesentlig færre leiligheter i år. I årets første måneder er de kun igangsatt ett nytt boligprosjekt. Boligsatsingen blir dermed erstattet av yrkesbygg for privat og offentlig sektor. Få overleveringer av boliger inneværende år boliger vil imidlertid være med på begrense omfanget av ferdige boliger blir stående usolgte.

Påvirkes av bremsen
Neste år kan det bli en ytterligere brems.

- Hvis dette vedvarer, påvirkes resultatet og oppstart av nye prosjekter volumer og resultat i 2008 og 2009 vil følgelig bli lavere, heter det i rapporten.

Prisutviklingen på leiligheter har ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund statistikk gått ned med 2,8 prosent fra april i 2007 til april i år. Eneboliger har derimot fått en vekst i prisene på 3,1 prosent, mens småhusprisene holder seg på samme nivå..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere