NA24.no

Styrkeløft i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Optimistene har igjen inntatt førersetet på Wall Street.

Torsdagens makrorapport fra arbeidsmarkedet brakte ikke mye nytt på banen. Bedre er nyheten om at General Motors snart kan ta foten vekk fra nødbremsen.

NA24 - din næringslivsavis

Børsene i New York stiger fra start torsdag. Den kjente industriindeksen Dow Jones klatrer 0,63 prosent til 13.374,08 poeng. Aksjene på den brede S&P 500 stiger 0,57 prosent til 1.479,75 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,33 prosent til 2.600,71 poeng.

Flere søker om trygd
Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News. Antallet langtidsledige falt med 6.000 til 2.585.000.

Fredag i forrige uke kom sysselsettingsrapporten som slo ned som en overraskelse. Blant det som sjokkerte økonomene var at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 4.000, mens blårussen hadde ventet en tilvekst på 100.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,6 prosent. Flere økonomer har argumentert for at svekkelsen i boligmarkedet blir motvirket av det sunne arbeidsmarkedet. Fredag snudde mange i sitt syn.

Sterkt fra GM
General Motors opplever økende interesse for selskapet. Ifølge Detroit News prøver den amerikanske bilstoltheten å få innført et todelt lønnssystem som vil tillate at nye ansatte kan få mindre lønn enn gamle travere. Samtidig skriver Wall Street Journal at den sterke fagforeningen United Auto Workers er på glid på spørsmålet om å opprette et fagforeningskontrollert fond som skal ta seg av helseforsikring.

Dette kan gi en etterlengtet hjelp til de tre største bilprodusentene i USA. Disse har de siste årene slitt med store pensjonsforpliktelser og har hatt et skrikende behov for omstilling. En avtale med de fagorganiserte kan bidra til at 95 milliarder dollar blir frigjort.

Billigkjeden Target sier de kan komme til å selge kredittkortfordringer for til sammen 7 milliarder dollar.

Olje- og dollarfall
Alcatel-Lucent har sendt ut nok et resultatvarsel og får svi for det. I Paris faller aksjen rundt 10 prosent. Det er tredje gang siden fusjonen for under ett år siden gikk ble gjennomført.

Dollarkursen fortsetter å svekke seg mot de viktigste valutaene. Forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil sette ned renten etter rentemøtet førstkommende tirsdag har fått USAs valuta til å gå i kjelleren.

Oljeprisen faller moderat tilbake etter rekordferden onsdag. Torsdag ettermiddag omsettes WTI-oljen til 79,69 dollar fatet, men var tidligere over 80 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere