NA24.no

Styrket av oljen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oljen ga en etterlengtet drahjelp til Oslo Børs og sørget for en sterk start på uken.

Aksjene på Oslo Børs ristet av seg den dystre avslutningen fra forrige uke. Dermed kunne investorene notere seg en liten gevinst. Hovedindeksen endte med en oppgang på 1,31 prosent til 435,12 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeavhengigheten på Oslo Børs kom til syne etter at prisen på oljekontrakter pekte rett opp. Ved råvarebørsen i London steg prisen på nordsjøolje med levering i februar med 1,76 prosent til 56,62 dollar. Tidligere på dagen klatret kontraktprisen til over 57 dollar fatet.

Igjen var det været i USA som stjal mye av oppmerksomheten. I forrige uke førte den unormalt høye temperaturen i USA til at oljeprisen var på det laveste på over to år. I løpet av helgen har temperaturene falt til under det som er normalt for årstiden og det fikk markedet til å sende oljeprisen opp.

Spekulasjoner om OPEC
Spekulasjoner om at OPECs oljeministere har begynt samtaler om nok et kutt i produksjonen fikk også oljeprisen til å bevege seg. I desember vedtok OPEC at medlemslandene skal kutte produksjonen med en halv million fat i februar. Nå kan det være duket for ytterligere kutt. Saudi-Arabia har uttalt at de vil sørge for at produksjonen skal kuttes i henhold til det som ble vedtatt.

Oljeledningen som går gjennom Hviterussland til Europa ble stengt i dag. Det medførte redusert eksport av olje og gass fra Russland. Druzhba-ledningen blir brukt som et middel i striden mellom Russland og Hviterussland.

Oppgangen i oljeprisen bidro til at Statoil og Norsk Hydro ble løftet henholdsvis 1,61 prosent til 158 kroner og 1,10 prosent til 183 kroner.

DNO mistet noe av futten etter en god start. Aksjen steg 1,15 prosent til 11,42 kroner. En ny irakisk oljelov skal ifølge Independent on Sundays være nært forestående og skal blant annet løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene. Loven åpner for produksjonsdelingsavtaler på minst 30 år, noe som er uvanlig langt for slike avtaler.

Flere av tungvekterne gjorde det sterkt mandag. Riggselskapet Seadrill og videokonferanseselskapet Tandberg steg 2,04 prosent til 100 kroner og 2,21 prosent til 92,50 kroner.

Flere sterke tungvektere
Bedre fart var det i Orkla og Schibsted. Aksjekursene i de to ærverdige selskapene steg henholdsvis 3,05 prosent til 354,50 kroner og 4,93 prosent til 234 kroner.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie sier til Dow Jones Newswire at Schibsted følger markedet opp. Aksjen korrigerer etter en svak utvikling de siste ukene. Liten likviditet og en generell volatil utvikling det siste halvåret skal ifølge analytikeren være deler av grunnen bak oppgangen.

Helseselskapet Navamedic steg 7,89 prosent til 28,70 kroner. Skips AS Tudor og Tudor Shipholding, et selskap kontrollert av Wilh. Wilhelmsen-familien har kjøpt seg opp i selskapet. Selskapene har kjøpt 370.000 aksjer til 27 kroner per aksje og har allerede solgt aksjene på en termin 27,51 kroner.

Ementor var fikk også fart på seg. DnB NOR Markets tok aksjen i sin portefølje over anbefalte aksjer. Meglerhusets begrunnelse var at Ementos strategiske grep i 2006 er ventet å gi resultater i form av bedre marginer i 2007. Aksjen steg 6,41 prosent til 36,50 kroner.

Børstaper ble oljeselskapet CanArgo. Aksjekursen stupte 19,06 prosent til 6,88 kroner etter at selskapet kom med en ny skuffende oppdatering fra feltet Manavi i Georgia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere