*Nettavisen* Økonomi.

Styrket børsoppgang i Oslo

Foto: ANDY RAIN (EPA)

Investorene i Europa har likevel større grunn til å være fornøyd.

01.04.08 15:01

Svekkelsen i råvaremarkedet slår ut på selskapene notert på Oslo Børs. Oljeprisen har falt hele 5 dollar per fat det siste døgnet og legger dermed en demper på handelen.

NA24 - din næringslivsavis

Mens det er sterk oppgang ved de europeiske børsene, er det langt roligere på Oslo Børs. Hovedindeksen ligger klokken 14.30 på 414,67 poeng. Det er en oppgang på 0,65 prosent.

Bank i sentrum
I Europa bidrar de store bankene til oppgangen. Den sveitsiske storbanken UBS tar et tap på 12 milliarder dollar i første kvartal etter nedskrivninger på 19 milliarder dollar. Det tilsvarer nærmere 100 milliarder kroner. Nå trekker styrelederen seg og banken vil hente inn 15 milliarder sveitsiske frank i frisk kapital. Dette skjer like etter at de hentet inn 13 milliarder frank fra investorer i Singapore og Midtøsten. Det skal være stor interesse for å delta i emisjonen.

Lehman Brothers opplever stor pågang fra investorer og planlegger nå å tilby 3 millioner konvertible foretrukne aksjer for å møte interessen. Garantistene i forbindelse med kapitalutvidelsen får dessuten en opsjon på å kjøpe ytterligere 450.000 aksjer.

Lettelse
I tillegg har Deutsche Bank melder at de tar nedskrivninger på 3,9 milliarder dollar i forbindelse med eksponering til belånte låneporteføljer, kommersiell eiendom og diverse andre papirer.

- Vi kan forestille oss at den verste kan være bak oss, sier fondsforvalter Nathalie Pelras ved Richelieu Finance til Bloomberg News.

Interessen for å delta i emisjonene blir tatt godt imot i markedet.

- Kapitaløkningen i UBS er garantert så det er ingen finansieringsbekymringer. Det tillater investorene å se at glasset er halvfullt, sier hun

På Frankfurtbørsen i Tyskland stiger DAX-indeksen 1,98 prosent, mens FTSE 100 i London sendes opp 1,18 prosent. I Frankrike løftes CAC 40 i Paris 1,88 prosent. I det nordiske aksjemarkedet er det også langt bedre på børsene til våre naboland enn i Oslo. Den svenske OMXS30-indeksen i Stockholm stiger 2,02 prosent, mens København-børsen er opp 0,27 prosent. De finske aksjene er blant de sprekeste i Europa med en oppgang på 2,64 prosent i Helsingfors.

Oljen opp etter fall
Oljeprisen har falt markant det siste døgnet, men stiger så smått tirsdag ettermiddag. Forventninger om at de amerikanske oljelagrene fylles opp i høyere tempo enn hva markedet har estimert sørget for det voldsomme prisfallet. Kontraktsprisene falt over fem dollar fatet fra det høyeste intradagnivået mandag. Onsdag blir den ukentlige lager rapporten fra USA frigjort.

Meldinger om at angrepene fra sjiamuslimske opprørere har stanset opp og at lederen bak opprøret er villig til å inngå våpenhvile bidrar også til fallet i oljeprisen siden den geopolitiske risikoen blir lavere. Dollaren har også styrket seg det siste døgnet. Et fat nordsjøolje med levering i mai er opp 0,25 prosent til 100,55 dollar.

StatoilHydro stiger 0,20 prosent til 152,80 kroner, mens flere av de andre råvareavhengige selskapene ligger noe etter. Yara faller 0,85 prosent til 292 kroner, mens Norsk Hydro faller 0,67 prosent til 73,70 kroner. Seadrill er ned 0,37 prosent til 136 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag