*Nettavisen* Økonomi.

Sudan ikke klar for FN

Utenriksministeren i Sudan sier landet ikke vil ha FN-styrker nå.

14.01.06 05:46

Utenriksminister i Sudan, Lam Akol, uttaler til BBC at pengene FN bruker på å forberede en FN-styrke de vil sende til landet, kunne vært bedre brukt på den eksisterende afrikanske fredsstyrken.

- Må forhandle med oss
- Alle som vil komme hit må forhandle med oss. Styrkene fra Den afrikanske unionen gjør en god jobb, men de mangler penger. Hvorfor kan ikke FN gi dem mer penger, spør utenriksministeren BBCs utsendte reporter.

Den afrikanske unionen har en styrke på 6.000 mann i Darfur allerede, men de har for lite penger, kan bli tvunget til å trekke seg ut av landet på grunn av dette.

Etter planen skal også norske styrker delta i en fredsoperasjon i regi av FN.

- Trenger FN-styrker
Generalsekretæren i FN, Kofi Anna, er klar på at en fredsstyrke i Sudan trenger luftstyrke og moderne utstyr, noe den afrikanske styrken ikke har. Ifølge ham fortsetter volden i Darfur i uforminsket styrke. I løpet av de tre siste årene har over to millioner mennesker blitt tvunget på flukt på grunn av borgerkrig, og opprørstyrker som terroriserer lokalbefolkningen.

FNs spesialutsending til Darfur orienterte FNs sikkerhetsråd om opprørstyrker i tusentall som herjer landsbygda. Han mener den strategien man har fulgt så lang har slått feil, og at en større og sterkere militær styrke bør dra til området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.