*Nettavisen* Økonomi.

Sudbø granskes av jobben til broren

Jon Sudbø er tilknyttet Universitetet i Oslo. Sudbøs tvillingbror og medforfatter er professor ved NTNU. Likevel er begge universitetene representert i kommisjonen som skal granske jukselegen.

19.01.06 08:53

Sudbø-tvillingene har åpenbar og sterk tilknytning til minst to av sju instanser i kommisjonen som nå settes opp for å granske forholdene rundt og forløpet til Jon Sudbøs skandaleartikkel i et toppanerkjent medisinsk tidsskrift.

Kommisjonen har fått et eget mandat å jobbe etter, hvor det heter at kommisjonens formål er å finne frem til og gjennomgå alle faktiske forhold i forbindelse med forskningsartikkelen som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Også medforfatterne av den famøse Lancet-artikkelen, som Jon Sudbø sto som hovedforfatter av, skal under lupen.

Habilitetsproblemer
Men allerede før kommisjonen har startet sitt arbeid, sås det tvil om troverdigheten i et konklusjonen, som etter planen ligger tre måneder frem i tid.

- Jeg ser at det kan bli habilitetsproblemer. Vi ønsker jo også å bruke det som kommer frem, og det er viktig at vi får et bra og troverdig resultat, sier fylkeslege i Oslo, Petter Schou til TV 2 Nettavisen.

Fylkeslegen avgjorde tirsdag kveld at det vil bli åpnet tilsynssak mot Sudbø og Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

- For oss er det en fordel jo mer habilt kommisjonen er sammensatt, forklarer Schou.

Utover det presiserer fylkeslegen at de ikke vil blande seg inn i en prosess med å sette sammen en intern granskningskommisjon.

- Stor bjørnetjeneste
Også fra politikerhold uttrykkes det skepsis:

- Min umiddelbare kommentar er at man har en forpliktelse til å sørge for at det ikke skal kunne hefte tvil ved et slikt granskningsarbeid. Dette dreier seg om en skandale, og hvis man i løpet av arbeidet til denne kommisjonen på nytt skal får problemer med redeligheten, gjør vi oss selv en stor, stor bjørnetjeneste, advarer nestleder i Stortingets justiskomite, Jan Arild Ellingsen.

- Her må man legge seg flate, og den rapporten bør til de grader være objektiv, fastslår Ellingsen.

Frp-representanten retter dermed en klar oppfordring til NTNU og Universitetet i Oslo å vurdere nøye om de er tjent med å inkludere kommisjonsmedlemmer som skaper tvil om granskningsgruppens habilitet.

To av sju «problemmedlemmer»
I tillegg til kommisjonsleder Anders Ekblom, deltar spesialrådgiver Gro E. M. Helgesen (Norges Forskningsråd), seniorforsker Aage Tverdal (Nasjonalt Folkehelseinstitutt) og professor Dag Thelle (Universitetet i Oslo) i granskingen.

Kommisjonen, som opprettes på initiativ av Rikshospitalet og Universitetet i Oslo, vil om kort tid også få ytterligere tre medlemmer: En representant for National Cancer Institute (NCI), USA, en representant fra NTNU og en jurist utpekt av Universitetet. Muligens har også sistnevnte potensiale i seg til å kunne utgjøre et habilitetsproblem.

Men foreløpig stilles det altså størsmålstegn ved to av de sju medlemmene i granskningskommisjonen: Medforfatter-tvillingen Asle Sudbøs arbeidsgiver NTNU, og skandaleforskeren selv, Jon Sudbøs delarbeidssted Universitetet i Oslo.

På onsdagens pressekonferanse ble det også stilt spørsmålstegn ved at NTNU er trukket inn i saken.

Ekboms mente imidlertid at det er viktig å ikke ta avstand fra institusjoner som kan være involvert, og heller vektlegge muligheten for å skape et bedre kontrollsystem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag