- Skal vi drive i Norge, er vi avhengig av forutsigbare rammebetingelser. Slike politiske vedtak gjør at vi må vurdere hvor mye vi skal investere i Norge fremover, sier Peter Ruzicka, konsernsjef i Orkla, til Nettavisen.

Dagligvaregiganten Orklas tall for andre kvartal viser at selskapets norske godterifabrikk Nidar opplever en kraftig nedtur som følge av sukkeravgiften.

Selskapets tall for godteri er kraftig ned. På børsen raser også selskapet, som etter to timers handel er ned fem prosent. Det betyr at aksjeverdier for nærmere fire milliarder kroner har forduftet. Tapet for Hagen alene, som kontrollerer en fjerdedel av Orkla, er på rundt en milliard.

Kraftig nedgang

Sukkeravgiften ble økt med 83 prosent fra 1. januar i år, og avgiften er nå på 37 kroner pr kilo på en rekke sukkerfrie og sukkerholdige varer.

Det fikk store konsekvenser for matgiganten i kvartalet som gikk.

Selskapet har ikke egne tall for selskapets norske godteriprodusent Nidar, men både inntektene og lønnsomheten til Confectionary and snacks-virksomheten, som Nidar inngår i, faller kraftig.

Les også: Kraftig bedring for Norwegian - tar av på børs

Omsetningen er ned seks prosent, mens resultatet er ned åtte prosent.

Dette til tross for at tallene også inkluderer en rekke områder som ikke rammes av sukkeravgiften, som potetgullprodusent Kims og godteriprodusenter i andre land enn Norge.

Les også: SSB: Grensehandelen faller

Tallene for Nidar isolert er derfor trolig veldig mye svakere.

Les også: Pristest: Her er Iceland en prisvinner

«Betydelig økning (83 %) i sukkervareavgiften i Norge fra 1. januar 2018 har medført høy prisøkning innenfor sjokolade og sukkervarer. Volumutviklingen i markedet har vært negativ, særlig i 2. kvartal. Det har vært betydelig vekst i grensehandel og avgiftsfri import, samt i nærliggende kategorier som ikke er omfattet av avgiftsøkning», skriver Orkla, som understreker at salgsveksten utenfor Norge er god.

Les også: Hval har doblet svenskesalget etter innføring av den nye sukkeravgiften

Opprørt

Med andre ord er det primært Nidar som er rammet av sukkersmellen.

- Jeg er opprørt over at de kan innføre en slik avgift som er så til de grader diskriminerende, og det gjør at det blir mindre sannsynlig at vi investerer i Norge. I Sverige, Danmark og Finland ser vi ikke den samme uforutsigbarheten, sier Ruzicka.

Dette er andre gang på kort tid Orkla er blitt rammet av et politisk avgiftsvedtak, vedtatt etter tøffe forhandlinger med regjeringens støttepartier. Orkla var nemlig også medeier på Rygge flyplass, som ble lagt ned etter innføringen av flypassasjeravgiften i 2015.

- Dette er politisk hestehandel i tolvte time, hvor politikerne vil ha gjennomslag for andre saker. Man tenker at en slik økning i avgiftene ikke har så mye å si, men man må ser vi konsekvensene. Folk kan miste jobben på grunn av dette, sier Ruzicka.

Sliter i Norge

Resten av kvartalsrapporten er mye mer oppløftende lesning for Hagen og co. Selskapet øker omsetningen i andre kvartal til 10,0 milliarder kroner i år, mot 9,7 milliarder i samme kvartal i fjor.

Resultatet før skatt var 1.091 millioner kroner, mot 967 millioner kroner i samme kvartal året før.

- Orkla har fortsatt god vekst i Sentral-Europa, Finland og India, men utviklingen i Skandinavia og spesielt Norge har vært svak, sier Orkla-sjef Peter Ruzicka i en kommentar.