*Nettavisen* Økonomi.

Suksess med rekeskall

Styreformann Thorleif Enger i Agrinos. Foto: Morten Holm (SCANPIX)

Agrinos verdt 1,5 milliarder kroner med sjeldne hovedinnsatsfaktorer.

05.11.11 14:41

Med rekeskall og mikroorganismer som hovedinnsatsfaktorer, har Agrinos fremstilt et produkt som øker effektiviteten av gjødsel og andre innsatsfaktorer i landbruket.

Gjennombruddet til det norske selskapet kom tidligere i år. Da inngikk de en avtale med meksikanske myndigheter, som vil gi en årlig omsetning på rundt 1,6 milliarder kroner i ti år fremover.

Satser hardt over hele verden
- Vi forsøker å rulle våre produkter i alle store land med et stort landbrukspotensial. Vi lærer mens vi går, og bygger opp erfaring med produktet, sier styreformann Thorleif Enger til Finansavisen.

Nå satses det hardt i Kina, USA, India, Brasil, samt flere europeiske og afrikanske land.

- Det er en konservativ bransje hvor man må demonstrere hva produktene kan bidra med i lokalmiljøet. Prosessene tar ofte mye tid, og det har vi respekt for, fortsetter Enger.

Verdistigning på 54 prosent
Agrinos ble notert på OTC-markedet i slutten av 2010. Den gang ble aksjene omsatt for 30 kroner. I sommer bunnet kursen ut i 26 kroner, men siden den gang har aksjene steget med 54 prosent, til 40 kroner. Det gjør at selskapet nå totalt er verdsatt til 1,5 milliarder kroner.

Femkløveren med Enger, gründerne Kjetil Bøhn og Aaron Powers, hjernen bak produktet Karl Fick og styremedlem Morten Bergersen kontrollerte før emisjonen 62 prosent av Agrinos.

Disse aksjene har siden midten av juli hatt en verdistigning på 54 prosent, noe som tilsvarer en papirgevinst på omkring 280 millioner. Dette har skjedd i samme turbulente aksjemarkedsperiode som hovedindeksen på Oslo Børs har falt med rundt åtte prosent.

Ble overtalt
Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger hadde egentlig gått av med pensjon, da Agrinos-gründerne i 2008 ønsket hans kompetanse. Årsaken var at Enger med sin lange erfaring fra gjødselindustrien, skulle hjelpe med å få produktet ut i verden. Men han innrømmer til Finansavisen at han var skeptisk i starten.

- Men skepsisen forsvant raskt. Vi har demonstrert i en rekke tester at selskapet har produkter med stort potensial.

Fra 1999 ledet Thorleif Enger Hydro Agri, som i 2004 ble til Yara International. Der var har konsernsjef fram til 2008. I perioden mellom 2003 og 2007 var han samtidig styreformann i Telenor. I tillegg har han også vært president i International Fertilizer Industry Association (IFA), som er den internasjonale gjødselindustrien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.