NA24.no

Summer seg etter kilevink

Sist oppdatert:
Investorene løfter USA-børsene.

Investorene børster av seg støvet etter en hektisk mandag. Tirsdag åpner børsene i New York forsiktig i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede indeksen S&P 500 leder an i en forsiktig oppgang på Wall Street med en stigning på 2,61 prosent til 837,51 poeng. Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 2,24 prosent til 8.331,48 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite får et løft på 2,39 prosent til 1.431,45 poeng.

Etter at de siste fem børsdagene hadde sendt aksjeindeksene i USA opp nær 20 prosent fra høstens bunnivåer, forduftet halvparten av oppgangen mandag. De viktige indeksene falt 8-9 prosent i takt med dystre realøkonomiske signaler. Mandag fastslo National Bureau of Economic Research at amerikansk økonomi er i resesjon og at denne tilstanden inntrådte allerede desember i fjor.

Les mer: Stup i USA

Tirsdag står blant annet bilfabrikantene Ford, General Motors og Chrysler i fokus i det de skal legge frem sin forslag til resutruktureringer for å få Kongressen til å vedta en redningsplan på 25 milliarder dollar til de skadeskutte kjempene. I tillegg legges det frem månedlige omsetningstall for bilprodusentene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters venter analytikerne i JD Power & Associates at november-salget falt med mellom 20 og 40 prosent for nye biler.

Den tidligere investeringsbanken Goldman Sachs Group Inc. (GS) er også i søkelyset etter at Wall Street Journal tirsdag skriver at tapet i fjerde kvartal kan ende på minus fem dollar per aksje, fem ganger mer enn gjeldende konsensusestimater.

General Electric opprettholder utbyttepolitikken for neste år. Det gamle erverdige amerikanske selskapet klarer ikke nå målene de satte seg for fjerde kvartal. I et resultatvarsel opplyser de at resultatet vil ligge mellom 0,50 og 0,52 dollar per aksje, noe som er i nedre intervall i forhold til tidligere guiding. For hele året venter de å legge frem et resultat på 19 milliarder dollar, mens de gjentar utbyttebetalinger på 1,24 dollar per aksje for 2009.

Les mer: Varsel fra Generalen

Kontorrekvisita-kjeden Staples overgår forventningene til markedet. I kvartalet som ble avsluttet 1. november la selskapet frem et resultat på 22 cents per aksje, en nedgang fra 38 cents i tilsvarende periode året før. Hvis en ekskluderer enkelthendelser ville resultatet havnet på 42 cents per aksje. Ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters lå forventningene på 41 cents per aksje.

Omsetningen steg til 7 milliarder dollar fra 5,17 milliarder, mens analytikerne forventet 7,03 milliarder dollar. Omsetningsveksten kom internasjonalt, mens den amerikanske handelen ble svekket. Staples-aksjen stiger rundt 10 prosent.

Aksjekursen i varehuskjeden Sears stiger rett over 9 prosent til tross for at de ikke klarer å innfri forventningene i markedet. Tapet etter siste kvartal ble langt større enn hva analytikerne hadde regnet seg frem til, og siden USA er i en resesjon har de trukket tilbake guidingen for neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere