Sundtoft: – Neppe bindende klimaavtale i Paris

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft tviler på at det blir en juridisk bindende klimaavtale i Paris.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft tviler på at det blir en juridisk bindende klimaavtale i Paris. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier at motstanden fra toneangivende land vanskeliggjør en bindende klimaavtale i Paris.

19.07.15 17:12

Sundtoft deltar som observatør under ministermøtet for de store utslippslandene i verden i Luxemburg. Kina, USA, Brasil og India er blant de 17 utslippslandene.

Det er mindre enn seks måneder igjen til klimatoppmøtet i Paris, hvor en ny global klimaavtale skal loses i havn. Det merkes på de politiske diskusjonene, ifølge Sundtoft.

– Avtalen i Paris kommer ikke til å bli så ambisiøs som vi ønsker. Det blir nok ikke juridisk bindende mål, forteller Sundtoft til NTB.

Likevel oppmuntret
En nærmer seg likevel et omriss av hvordan en mulig klimaavtale i Paris skal bli. Sundtoft sier at de store utslippslandene kan bli enige om klare regler for rapportering av utslippskutt, som klima- og miljøministeren omtaler som et stort framskritt.

– Jeg er oppmuntret av den åpne og ærlige tonen samtalene foregår i. Alle innser at vi ikke får noen effektiv klimaavtale uten at de store utslippslandene er med, sier Sundtoft, som mener en «gryende politisk pragmatisme» gjør at land som USA, Kina og India er om bord.

Tross god stemning er det likevel svært langt opp og fram for juridisk bindende klimamål.

– Motstanden fra toneangivende land er for stor, sier Sundtoft.

Det nest beste
Når håpet om en bindende avtale svinner hen, mener Norges klima- og miljøminister at en må «gjøre det som er nest best».

– Nemlig å lage system der vi alle kan se hverandre i kortene. Det må være åpenhet, landene må fortelle hva de skal gjøre for å bremse drivhuseffekten og de må legge fram hvilke mål de selv har for å redusere utslippene, sier Sundtoft.

I en ny rapport som ble lagt fram under ministermøtet lørdag var rapportering ett av de sentrale spørsmålene. Rapporten peker på at både i- og u-land må rapportere obligatorisk gjennom et felles system, men at de store utslippslandene får et mye større ansvar og arbeid.

– Sterkt engasjement
Sundtoft mener at det i løpet av helgen har blitt klart at de 17 største utslippslandene er innstilte på å lage et slikt rapporteringssystem, og at rapporteringen skal være regelmessig.

– Uten full åpenhet vil nasjonale forpliktelser ha liten verdi. Landene må rapportere hvordan det går med utslippene, og dette må verifiseres av FN. Dessuten må landene jevnlig fortelle om hvilke klimatiltak som gjennomføres.

Langsiktige mål ble også dratt fram som svært viktig i gårsdagens rapport, men det er foreløpig uklart hva som blir målet i framtiden.

Mandag og tirsdag arrangerer Frankrike et annet ministermøtet om klima i Paris, mens EUs miljøministre diskuterer klimaforhandlingene i Luxemburg onsdag og torsdag. Norge deltar i alle disse møtene. Klimatoppmøtet i Paris starter i slutten av november. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.