NA24.no

Sunn bankskepsis

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Tilliten til finansbransjen er halvert. Det var da enda godt.

(NA24-KOMMENTAR): En undersøkelse gjennomført av Sparebank 1 SR-Bank viser at 47 prosent har svekket tillit til finansbransjen. Undersøkelsen er gjort blant et utvalg på 2737 personer blant alle nettbankkundene i Sparebank1 SR-Bank.

– Målingen viser hvor viktig det er alle i bransjen opptrer på en skikkelig måte. Terra-saken har vist at det som skjer i ett finansselskap fort blir et bransjeproblem. Vi er alle avhengige av edruelighet i forhold til salg av alternative spareprodukter, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør marked og kommunikasjon i Sparebank1 SR-Bank til NA24 Stavanger.

Ikke uventet
Det er ikke overraskende at tilliten er svekket, etter mediefokus på Terra-saken, subprime-krise i USA, og salg av gebyrfeller som dyre og dårlige garanterte spareprodukter samt eiendomfond.

Kredittilsynets refs av finansnæringens salg av garanterte spareprodukter sist uke føyer seg bare inn rekken av bevis på at bransjen ikke har gitt sine kunder fornuftige råd, men prioritert egen bunnlinje.

Bra med dårlig tillit
Derfor er det bra at tilliten faller. Finansnæringen, både banker og andre aktører, får som fortjent, og folk flest ser ut til å utvikle et realistisk forhold til hva finansbransjens selgere gjør, og hva de ikke gjør.

I høst har man fått en innstramming i regelverk gjennom EU-direktivet «Markets in Financial Instruments Directive» (MiFID). Kanskje kommer det særnorske innstramminger etter Terra-saken også.

Ikke vanskelig
Uansett er hovedsaken at folk flest må lære seg sin investerings-ABC og møte finansselgere med den samme sunne skepsisen man viser når man kjøper bruktbil.

Det er slett ikke vanskelig. Det dreier seg om å begripe hva du investerer i, ikke minst å forstå risikoen i det du gjør. Det dreier seg om å spre eggene på flere kurver, og unngå gebyrfeller hvor meravkastningen tilfaller selgeren i stedet for deg.

For de aller fleste vil dette tilsi at man holder seg til enkle, tradisjonelle spareformer som høyrentekonto, pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond – i tillegg til å betale avdrag på boliglånet hvis du eier bolig. Føler du for å være litt sprelsk, så kjøp enkeltaksjer i stedet for eksotiske gebyrmaskiner.

Og husk å telle fingrene etter at du har hilst på en «finansrådgiver».

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kan markedet spå valg?
Meglernes boligbløff
Lær av oljeprisen
Pengedryss til fraflyttingsstrøk
Børsåret 2007

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere