NA24.no

Super-bredbånd er på vei

Sist oppdatert:
Parisere går en lys fremtid i møte når det gjelder bredbånd. Nå får de muligheter du bare kan drømme om.

Bredbåndsutviklingen har på ingen måte stoppet opp, og i Paris tester nå France Télécom ut et nytt bredbåndssystem som kan gi noen og enhver en liten følelse av misunnelse.

Legger fiber rett i veggen
I et forsøk på å komme unna den kraftige markedsreguleringen i landet på kobbernettet, har selskapet nå lagt ut fiberoptiske kabler rett inn til hundre hjem i Paris-området, melder InfoWorld.

Teknologien som brukes kalles Giga Passive Optical Network (GPON), og gir en maksimal teoretisk nedlastingshastighet på 2,5 gigabit per sekund – altså 2.500 megabit. Til sammenligning har dagens ADSL-teknologi et tak på 8 megabit, mens ADSL2+ kan gi opp til 25 megabit.

Enorme hastigheter
Med 2,5 gigabit nedlasting vil du i teorien kunne laste ned en hel DVD-plate på under 15 sekunder. For å sette dette i perspektiv finnes det ikke normalt nettverksutstyr for hjemmemarkedet som takler mer enn én gigabit.

Opplastingshastigheten på fiberkablene er det heller ikke noe å klage på, som skal ligge på 1,2 gigabit.

TV og telefon over internett
All denne båndbredden sløses ikke bort på vanlige nettsider. Selskapet tilbyr en såkal «Tripple Play»-pakke der du får telefon og tv-signalene over bredbåndslinjen også.

Deltakerne i prøveprosjektet skal betale 70 euro i måneden (rundt 550 kroner) for bredbånd, tv og fri bruk på telefonen.

I starten av juni gikk borgermester Bertrand Delanoe i Paris ut og annonserte at hele Paris skulle bli trådløst i løpet av 2007, og at byen ville stimulere teleselskapene til å strekke store mengder fiber i byen.

Ikke bare i Paris
Ekstremt bredbånd er ikke noe som bare er forbeholdt parisere. I Sverige har en rekke borettslag tilgang til bredbånd på både 100 og 1000 megabit.

I Norge finnes det også noen heldige. Flere kraftselskaper begynner å tilby opp til 100 megabit, inkludert BKK, Lyse og Hadeland Energi – og i Nord-Norge eksperimenteres det med gigabit.

Etterfølgeren til ADSL er her
I Tyskland har de på sin side begynt å rulle ut etterfølgeren til ADSL2-teknologien, kalt VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line). Denne kan gi hastigheter på opp til 50 megabit.

Telenor har i Norge testet ut denne teknologien i begrenset utstrekning i noe tid, både i Stavanger og Svalbard, men det skal ikke foreligge noen umiddelbare lanseringsplaner.

Ifølge Berit Svendsen i Telenor venter de nå både på å kunne lansere tjenester med slike hastigheter, på at prisen på utstyret skal gå ned og erfaringer fra Tyskland. Svendsen sier til TV 2 Nettavisen at hun antar at det vil komme til Norge i løpet av to år.

Trenden kan se ut til at vi i fremtiden ikke vil tenke på hastigheten på internettilkoblingen, men at internett bare er noe vi kjøper tilgang til på samme måte som vann og strøm.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere