NA24.no

«Superattraktive» arbeidsinnvandrere med ny rekord i Norge

Foto: Personalhuset Staffing Group
Sist oppdatert:
De er landets mest attraktive arbeidsinnvandrere og nå har de satt ny rekord.

Svenske arbeidstakere er populær blant norske arbeidsgivere - det viser ferske tall fra Skatteetaten.

Ved utløpet av november var det skrevet ut 88.471 norske skattekort til svenske statsborgere, noe som er ny rekord til tross for at én måned gjensto av året.

Totalt ble det skrevet ut skattekort til 80.728 svenske arbeidstakere i 2011 og 85.056 i 2012.

Ifølge Skatteetaten skrives det i snitt ut færre skattekort i desember enn snittet for årets øvrige måneder, men et forsiktig anslag tilsier at over 90.000 svensker vil ha mottatt norsk skattekort i 2013.

Leier ut 500 svensker daglig
Hos Personalhuset Staffing Group, landets fjerde største bemanningsbyrå, utgjør svenskene nå 20 prosent av arbeidsstokken.

- HIttil har svensker tatt svært mange serverings- og servicejobber i Norge ikke minst i hotell- og restaurantnæringen. Hos oss ser vi nå at de gjør innhogg i andre segmenter, spesielt på kunde- og callcenterdelen. Av våre 2500 daglige utleide medarbeidere utgjør svenske medarbeidere cirka 20 prosent og på callsentrsegmentet har svensker på kort tid økt til en andel på 10 prosent, opplyser administrerende direktør i Personalhuset Staffing Group Carl-Fredrik Bjor overfor Nettavisen NA24.

Fullt akseptabelt å få hjelp av en svenske
Ifølge Bjor er det nå fullt akseptabelt for norske kunder å møte svensktalende personell når man ringer et sted for å få hjelp.

- Slik har det ikke alltid vært tidligere, så dette er en endring, sier Bjor.

- Foretrekker norske arbeidsgivere svensker fremfor nordmenn?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men svensker er etterspurt som arbeidskraft, noe som har med språket og kulturen å gjøre. I tillegg har svenskene fått et rykte på seg for å være svært servicemindede, sier Bjor.

Lavere arbeidsledighet - høyere lønn
Han tror en hovedårsak til tilgangen på gode svenske kandidater i Norge ligger i følgende:

- I Sverige er arbeidsledigheten blant unge fra 18 til 24 år i visse områder mellom 25 til 30 prosent. Dette er skyhøye tall i forhold til Norge og gjør at mange unge med gode kvalifikasjoner søker seg til Norge der også lønnen kan være vesentlig høyere enn hjemme, sier Bjor.

En oppfatning som deles av fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service, Even Hagelien.

- Høyere lønnsnivå i Norge og høyere arbeidsledighet i Sverige er de to hovedforklaringene på økningen i antall svensker som søker lykken i Norge, sier Hagelien.

Serviceinnstilte, mindre kresne og god arbeidsmoral
Tilbakemeldingen fra NHO-medlemmer sier at norske arbeidsgivere er svært fornøyd med svenskene.

- Inntrykket vi får fra medlemmer innenfor helsevesenet, servicebransjen, skolesektoren, barnehager og logistikk er at svensker er superattraktive fordi både språk, arbeidskultur og arbeidsmoral ligner på det norske. Ja, ofte går arbeidskulturen utenpå norske arbeidstakere. De er villig til å strekke seg lang i jobben og er også villig til å ta jobber de er overkvalifiseret til - i motsetning til mange nordmenn, noe som helt sikkert har sammenheng med at mange svensker har opplevd hvor vanskelig arbeidsmarkedet kan være, sier Hagelien.

- Det blir imidlertid spennende å se hva som skjer fremover nå som norsk økonomi går litt tyngre. I så henseende er bemanningsbransjen et barometer på økonomien i Norge. Blir det nedgangstider vil selskaper som Personalhuset Staffing Group merke det først, sier Hagelien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere