NA24.no

Superinvestor vil legalisere marijuana

Foto: SPENCER PLATT (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mannen som knuste Bank of England tar bladet fra munnen.

Den legendariske investoren George Soros donerer en million dollar til en kampanje som vil legalisere det narkotiske stoffet i California. Med en uke igjen til kongressvalget ønsker han å lokke sympatisørene til valglokalene.

- Å regulere og skattlegge en lovlig industri koster langt mindre skattepenger enn hva som idag blir brukt på politi og fengselsvesen i forbindelse med lovovertredelser knyttet til marijuana. Samtidig som det skaper arbeidsplasser, skriver Soros i et debattinnlegg på Wall Street Journal.

Soros bestemte seg for å støtte kampanjen både som talsperson og økonomisk i takt med at engasjementet for et lovendringsforslag har sunket. Foslaget innebærer at dyrking og besittelse av marijuana til eget bruk ikke skal være ulovlig for personer over 21 år, har dalt.

Det er nå 39 prosent av befolkningen i California som støtter legalisering av marijuana, men 51 prosent er imot. I mai i år viste tallene 49 prosent for legalisering og 41 prosent imot.

Rå spekulant
Soros er en av de råeste og mest kjente valutaspekulantene verden har sett, en stor filantrop og regnet som en av de kraftigste kritikerne av George W. Bush - da han var president.

For et par år siden var Soros i Norge og snakket om fattige lands ressursforbannelse, globaliseringens ulemper og hvordan Norge hadde håvet inn på denne.

- Globaliseringen er ensidig og gir forrang for kapital fremfor lønnsarbeid, sa han på talerstolen fra LOs hus.

I salen satt en rekke representanter fra norsk samfunnsliv og feiret Fafos 25 års jubileum.

Han hevdet at selv om globaliseringen legger til rette for økonomisk vekst, tjener ikke flesteparten av verdens befolkning på det. Altfor mange blir hengende etter. Han pekte også på at Norge og resten av de nordiske landene hadde tjent seg søkkrike på globaliseringen.

Les mer her: - Globaliseringen er urettferdig

Styrtrik spekulant
George Soros ble født i Ungarns hovedstad Budapest i 1930. Han vokste opp under naziregimets okkupasjon av landet, og flyttet til London i 1947. Etter å ha studert på respekterte London School of Economics flyttet han til USA i 1956.

Her grunnla han et stort hedgefond som han ble styrtrik på. I dag er han blant annet styreleder i Soros Fund Management LL.

Forbes rangerer Soros på 35. plass over verdens rikeste mennesker. Her står han oppført med en formue på 14 milliarder dollar.

Skviste pundet
Valutaspekulanten ble for alvor kjent da han i september 1992 tok totalt innersvingen på selveste The Bank of England og tjente seks milliarder kroner på et av tidenes største valutakupp.

Den ungarskamerikanske valuta- og aksjespekulanten er den største enkeltoperatør som var inne i markedet før pundet raste gjennom gulvet og ut av ESM-samarbeidet på «Black Wednesday» i september 1992. Han solgte via ulike fond pund for 60 milliarder kroner i forkant av krakket.

Soros kjøpte tilbake når verdien var nede og lo hele veien til banken. Alle verdens sentralbanksjefer vet hvem han er, og han er blitt historisk med sitt stunt. Flere asiatiske politikere har skjelt ut Soros for å spekulere mot deres valutaer.

Les også: Verden skjelver når han hoster

Gavmild milliardær
Men foruten å være en rå spekulant brenner milliardæren for dem som er dårligere stilt enn seg selv. I 1979 engasjerte Soros seg i filantropisk arbeid for alvor, da han ga midler til svarte studenter på universitetet i Cape Town, i det som da var et apartheidstyrt Sør-Afrika.

Blant annet har han gitt bort flere hundre millioner kroner til prosjektet Millenium Villages. Dette prosjektet arbeider med å få delt ut myggnett som hindrer spredning av malaria, gjødning som bedrer jordbruksmulighetene, skolemat for underernærte barn og behandling til hiv- og aidssyke mennesker til ti land i Afrika.

Bush-motstander
George Soros har, etter å ha vokst opp under naziregimet, sterke meninger om diktaturer. Tidligere har han donert over 5 milliarder dollar for å fremme demokratiet i Sovjetunionen, Afrika og Asia. For sitt politiske engasjement er han kanskje mest kjent for å ha donert 110 millioner kroner for å bli kvitt president Bush i 2003.

Han ga blant annet fem millioner dollar til MoveOn.org, som er en liberal aktivistgruppe. Soros mener de konservative er en gjeng med ekstremister, som blant annet har brukt 11. september-angrepene til sin egen fordel.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere