*Nettavisen* Økonomi.

«Supermann» er ikke døende

Foto: (Scanpix)

It-verdens store sønn avviser ryktene.

05.01.09 15:55

I fjor la mange merke til at Apples Steve Jobs så tynn ut, noe som førte til at ryktebørsen fikk vann på mølla. Er Jobs syk? Har han kreft, noe han har hatt tidligere? Ryktene ble raskt videreformidlet av en rekke medier, også NA24.

NA24 - din næringslivsavis

En aksjeanalytiker benyttet sågar telefonkonferansen etter fremleggelsen av Apples tall for andre kvartal til å spørre selskapets finansdirektør hvordan det står til med helsen til Jobs.

Les NA24-kommentaren: Frykt for supermanns helse

I et åpent brev forklarer Steve Jobs nå hvorfor han har rast ned i vekt det siste året, at det ikke skyldes kreft og at han vil fortsette i stillingen som Apples toppsjef.

Hormonubalanse
«For første gang på et tiår kommer jeg til å tilbringe ferien med familien, fremfor å forberede meg til en Macworld-konferanse», skriver Jobs.

Meldingen kommer i forkant av selskapets viktige konferanse slik at hans mangel på tilstedeværelse skaper ytterligere spekulasjoner.

«Som mange av dere vet har jeg gått ned i vekt i løpet av 2008. Årsaken har vært et mysterium for meg og legene mine. For noen uker siden bestemte jeg at det å komme til bunns i dette og reversere det måtte bli min førsteprioritet», forklarer han.

«Heldigvis, etter ytterligere testing, tror legene at de har funnet årsaken – en hormonubalanse som har ranet meg for proteinene kroppen min trenger for å være sunn. Sofistikerte blodprøver har bekreftet denne diagnosen», forteller Jobs.

Jobs sier også at han vil fortsette som selskapets toppsjef mens han undergår behandling. Apple-toppen understreker at han vil være den første til å gi selskapets styre beskjed, dersom han ikke skulle være i stand til å utfylle forpliktelsene som følger med stillingen.

Jobs melder at han med dette sier mer enn han ønsker og at han ikke kommer til å si noe mer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Apples gullgutt
21-år gammel startet Jobs Apple sammen med kompisen Steve Wozniak i 1976. I årene som kom, lanserte selskapet en rekke nyvinninger innen dataverdenen, blant annet Macintosh-maskinen. I 1983 hadde Jobs funnet ut at selskapet trengte en sjef med mer erfaring, og han bidro til å lokke den erfarne John Sculley fra Pepsi.

Jobs ble skvist ut av selskapet, men kom tilbake i 1996, da Apple var i krise. Den ene anonyme toppsjefen etter den andre hadde mislyktes.

Jobs ristet nytt liv i selskapet, heller ikke denne gangen med silkehansker, og sto bak en rekke suksessfulle produkter i de kommende årene, ikke minst musikkspilleren iPod i 2001.

Verdien av Apple er mangedoblet siden Jobs kom tilbake. Samtidig som han ledet Apple, var han også sjef for Pixar, som han bygde opp til verdens ledende animasjonsselskap.

Etter alt å dømme ville Apple-aksjen falt kraftig i kurs dersom Jobs meldte at han var alvorlig syk.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.