*Nettavisen* Økonomi.

Supermegler Odd Kalsnes stoppet av Finanstilsynet - her er hans skjulte virksomhet

MEGLER OG EIENDOMSUTVIKLER: Odd Kalsnes klarte aldri å gi slipp på sin innbringende hobby - eiendomsutvikling.

MEGLER OG EIENDOMSUTVIKLER: Odd Kalsnes klarte aldri å gi slipp på sin innbringende hobby - eiendomsutvikling. Foto: (Øyene)

I 2007 sa eiendomsmegler Odd Kalsnes at han ville følge det nye regelverket og slutte med eiendomsutvikling. Det gjorde han ikke.

11.11.15 15:13

- I forbindelse med de forestående lovendringene og det faktum at jeg nå er tilknyttet Privatmegleren, har jeg forpliktet meg til ikke å drive med utvikling.

Det sa den profilerte eiendomsmegleren Odd Kalsnes til Finansavisen i juni 2007. Da prydet Oslos supermegler førstesiden av avisen med tittelen «Tjente 200 mill. på boligbygging. Men nå er det kroken på døra for Odd Kalsnes’ fritidssyssel».

Årsaken til den nye regelen, var at man ønsket å sikre eiendomsmeglerens uavhengighet som mellommann ved eiendomsoverdragelser.

- Man har strenge regler for at eiendomsmeglere ikke kan drive eiendomsvirksomhet. En megler er per definisjon en mellommann. Du skal ikke risikere å møte megleren som interessent i en eiendom du er interessert i, sier professor Thore Bråten ved BI til Nettavisen på generelt grunnlag.

Millioner fra eiendomsselskaper
Lovendringen (du kan lese lovteksten på lovdata her), som kom i 2007, sa at advokater som driver eiendomsmegling måtte avslutte all virksomhet innen eiendomsutvikling innen 1.1.2010. Du kan lese Finanstilsynets rundskriv om regelendringene her (aktuelt for denne saken står omtalt i punkt 8).

Klikk på bildet for å forstørre.

FINANSAVISEN: 15. juni 2007 sa Odd Kalsnes til Finansavisen at han ville avslutte sin lukrative fritidssyssel som eiendomsutvikler.Nå konstaterer Finanstilsynet at det gjorde han ikke. Foto: Faksimile

I lang tid har Finanstilsynet undersøkt om Odd Kalsnes har brutt eiendomsmeglingsloven. Nå er rapporten fra tilsynet offentliggjort. En rapport som konstaterer at Kalsnes har brutt eiendomsmeglingsloven 5-1 og 5-2 grovt og gjentatte ganger.

I rapporten skriver Finanstilsynet også at Kalsnes har feilinformert tilsynet, og at Kalsnes har operert med stråmenn og skjulte selskaper for å skjule sin virksomhet.

- At han har holdt unna informasjon, og at han har skjult virksomheten er det mest alvorlige i anklagene, men har ikke gitt feil informasjon, og disse personene har ikke vært stråmenn, sier Kalsnes sin advokat, Johan A. Mettevoll, til Nettavisen.

Den profilerte megleren blir nå nektet å drive eiendomsmegling, være fagansvarlig eller ansvarlig megler. Kalsnes sier til Finansavisen at han vil anke, og at han vil fortsette sin meglervirksomhet mens saken behandles i rettssystemet.

- Jeg vil, hvis vedtaket får endelig virkning om fem til sju år, kunne fortsette som megler, men må ha en kollega til å se over prospekt og stå som ansvarlig, sier han til avisen.

Les egen sak her: Finanstilsynet med knusende vedtak mot luksusmegler Odd Kalsnes

Nettavisen har også tidligere skrevet om Odd Kalsnes, som til tross for sine store verdier, fikk 150.000 i NAV-støtte til å kjøpe bil.

Les også: Kjennelse i PFU: Kjendismegler må tålesøkelys på NAV-støtte

Utviklet flere eiendommer

Finanstilsynet peker på tre flere prosjekt som Kalsnes skal ha vært med å utvikle at de nye reglene trådte i kraft 1.1.2010.

Finanstilsynet mener at Kalsnes var reell utbygger i Tidemansgate, til tross for at han ikke var formell eier av Prosjektutvikling Eiendom (PE), som eier bygget. Kalsnes lånte likevel 14,75 millioner kroner til utvikling av eiendommen, som i 2012 og 2013 ble solgt for 44 millioner kroner.

Kalsnes sier til Finanstilsynet at 14,75 millioner var et lån.

Finanstilsynet mener imidlertid at lånet, samt Kalsnes sitt aktive engasjement i prosjektet, viser at han her har drevet handel med fast eiendom.

Advokat Johan A. Mettevoll sier til Nettavisen at Kalsnes solgte seg ut av Prosjektutvikling Eiendom før 2010, og at Kalsnes ikke har hatt noen aktiv rolle i PE etter dette.

- Han solgte selskapet med selgerkreditt. Vårt hovedargument er at de pengene Kalsnes har tatt ut, har vært opptent tidligere, sier Mettevoll.

Havnet i retten

I november 2011 kjøpte Eista Eiendom en stor trevilla i Kruses gate i Oslo. Eista Eiendom eies av en god bekjent av Odd Kalsnes. Kalsnes ordnet med prosjektering av eiendommen, og representerte eier i møte med arkitekt, entreprenør og byantikvaren.

Etter leilighetssalgene fikk Kalsnes overført flere millioner fra Eista Eiendom til en konto som Kalsnes disponerte. Kalsnes har overfor Finanstilsynet hevdet at han bare bisto med rådgivning, men det har ikke tilsynet trodd på.

Også Oslo tingrett var uenig med Kalsnes, da dette spørsmålet ble prøvd for retten i 2014. Entreprenør Finvold Prosjekt Consult (FPC) hadde røket uklar med eier av prosjektet, og FPC mente at det var Kalsnes de hadde hatt reelle avtaler med.

Kalsnes nektet for at han hadde representert eier, men Oslo tingrett var uenig med Kalsnes i dette.

Domstolen viste blant annet til at Kalsnes representerte Eista Eiendom i en rekke møter, samt møter med arkitekt en rekke e-poster til og fra Kalsnes, og konkluderte med at så var tilfelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

KALSNES-PROSJEKT: Oslo tingrett mente at det var Odd Kalsnes som var eiendomsutvikler i Kruses gate 6 på Frogner i Oslo. Foto: (Google)

I dommen fra mai 2014 siteres blant annet en e-post der Kalsnes skrev til FPC: «Bekrefter nytt engasjement Krusesgate 6 og Nordraaksgate. Krusesgate 6 startes umiddelbart». FPC svarte Kalsnes samme dag: «Takk for hyggelig melding og bekrefter [at] vi har avsatt tid til å jobbe med dine prosjekter fremover».

I dommen står det også at «Kalsnes forklarte i retten at han stort sett arbeider som rådgivar og eigedomsmeklar sjølv om han også er advokat. Han sa vidare at han har vore involvert i nokre eigedomsprosjekt, og at han har vore passiv investor i fem av dei, mellom anna då Tidemanns gate».

Mettevoll sier til Nettavisen at Eista Eiendom kun har vært en "parkeringsplass" for Kalsnes sine penger, fordi Kalsnes på det tidspunktet fryktet at en tredjepart kunne ta beslag i pengene hans.

- Eiesta Eiendom er kun brukt som parkeringsplass. Han var bekymret for hva NN skal finne på. Om det var lurt kan man diskutere men det var det som hadde skjedd.

- Men Oslo tingrett konkluderte vel også med at Kalsnes var reell utbygger?

- Nei, hadde entreprenør ment at Kalsnes var utbygger, så burde de jo ha saksøkt Kalsnes også. Han er jo i høyeste grad søkegod, sier Mettevoll.

Klikk på bildet for å forstørre.

MEGLET EGEN LEILIGHET: Nettavisen har Finn-annonsen som viser at Odd Kalsnes meglet leiligheten som han bor i i dag. Foto: (Faksimile)

Kjøpte leilighet han meglet

Tilbake til Eista Eiendom, som Oslo tingrett konkluderte med at Odd Kalsnes var sentral aktør i.

Dette firmaet var formell kjøper av leiligheten i Nordraaksgate der Odd Kalsnes bor i dag.

Leiligheten på 185 kvadratmeter i Nordraaksgate var Kalsnes selv megler for i mars 2013. Leiligheten lå da ute for salg til 14,5 millioner kroner, men ble ikke solgt.

Noen måneder senere tok Nordvik & Partners megleroppdraget, og la ut leiligheten til prisantydning 11,3 millioner.

Eista Eiendom kjøpte leiligheten for 11,5 millioner. I dag bor Odd Kalsnes selv i leiligheten.

Kalsnes har overfor Finanstilsynet erkjent at han kjøpte eiendommen, men mener det skjedde så lenge etterpå at det ikke rammes av egenhandelforbudet. Det er Finanstilsynet uenig i.

- Hva hvis det ikke finne andre kjøpere? I forarbeidene til den nye eiendomsmeglerloven så står det at hvis det ikke finnes andre potensielle kjøpere, så kan man ikke forstå loven slik at da skal oppdragsgiver selge med tap, sier Mettevoll.

Han sier at Eista Eiendom kjøpte boligen av samme grunn som han har forklart tidligere - han fryktet at NN skulle ta beslag i boligen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.