Gå til sidens hovedinnhold

Superparets milliardsmell

Norges nye superpar har sett milliarder fordunste samtidig som kjærligheten har blomstret.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Torsdag erklærte Tor Olav Trøim til en folkesatt forsamling at han hadde med seg en venninne, som viste seg å være ingen ringere enn Celina Midelfart.

NA24 - din næringslivsavis

Les mer her: Så mye penger har superparet

Med det har en av Norges mektigste menn knyttet bånd med en av Norges mektigste kvinner. Men det er ikke bare norske Nordlands-kommuner som har tapt millionverdier på svakheter i den amerikanske økonomien. Celina og Trøim er nemlig selv innblandet i selskaper som har måttet se aksjekursene falle med milliardverdier.

Få ansatte
Som John Fredriksens høyre hånd har Tor Olav Trøim innflytelse på flere store selskaper på Oslo Børs.

-Vi er 5-6 ansatte, det er ikke en veldig stor forsamling, og vi sitter i London, sa Tor Olav Trøim på Skagen fondenes nyttårskonferanse torsdag.

Les mer her: Snakker ut om Storeulv

De siste årene har Fredriksens og Trøims forretningsteft kombinert med en global økonomisk oppgang av de sjeldne bidratt til at selskapene har bykset i markedsverdi. Men selv om oppturen har vært eventyrlig, Kapital anslår på sin 400-liste at Fredriksen håvet inn over 13 milliarder på ett år, hviles det ikke på laurbærene.

- Han har enorm arbeidskapasitet og jobber 24 timer i døgnet. Han driver oss andre til vanvidd. Han er en enorm perfeksjonist og er du ikke med i Premier League, kan du bare glemme å være med. Han har dynamikk som en 20-åring, er enormt kunnskapsrik om shipping og offshore. Vi har aldri feiret at noe har gått bra og kona hans sa til ham at «livet er ingen straff, John», sa Trøim.

Mistet milliardverdier
På Oslo Børs kontrollerer Fredriksen offshoreselskapet Deep Sea Supply, inkassoselskapet Aktiv Kapital, tørrlastrederiet Golar LNG, tankrederiet Frontline, riggselskapet Seadrill, oppdrettsselskapet Marine Harvest og tørrbulkselskapet Golden Ocean Group.

Men siden boligproblemene med sine påfølgende bølger rammet finansmarkedene på sommeren i fjor, har aksjekursene fått det tøffere.

I løpet av 2008 har Oslo Børs falt nesten 11 prosent og verdier for 230 milliarder kroner er borte vekk i det deprimerende børsfallet. Det betyr at oppgangen på 11,5 prosent fra hele 2007 er visket vekk i løpet av åtte dager.

Les børskommentaren: Skrekkuke på børsen

Bare så langt i år har verdiene på Fredriksen-selskapene falt med rundt 4,7 milliarder i verdi, fra 37,87 milliarder ved årets start til om lag 33,2 milliarder etter børs fredag.

Celinas Sverige-salg
Norgesrettighetene for kjente merkevarehus, som giganten Procter & Gamble, har i lang tid vært gull verdt for Midelfart-jentene. Allerede for ti år siden meldte Dagbladet at halvparten av alle hårvasker, 40 prosent av hårfargingen og hver tredje tannpuss i Norge skjedde med Midelfart-produkter.

Den 15. november 2006 solgte fjerde generasjons Midelfart-eier Celina Midelfart familiebedriften for 425 millioner kroner og skapte med det selskapet Midelfart Sonesson, som er en nordisk storspiller innenfor blant annet kosmetikk. Millionene gikk til familieselskapet Midelfart Holding AS, som Celina eier sammen med sin stemor, Tove Kvammen Midelfart, og søsteren Hermine Midelfart.

– Vi ser bare muligheter med dette, sa Midelfart da.

Men siden den gang har Midelfart Sonesson opplevd at aksjekursen på A-aksjene har rast med over 65 prosent og B-aksjene med over 58 prosent på børsen i Stockholm. Over 600 millioner svenske kroner har forsvunnet i selskapets markedsverdi, noe som igjen gjør at over 100 millioner kroner av Midelfarts verdier har forduftet.

Samt at Dagens Næringsliv har meldt at den ene storkunden etter den andre forsvinner i Norge

Konsernsjef Peter Åsberg foretok i desember en strategisk gjennomgang av konsernet der de kom frem til at de måtte skrive ned immaterielle verdier med 255 millioner svenske kroner, i tillegg til å iverksette et spareprogram.

- Det er nok sannsynlig at det var en for høy pris i forhold til verdiene, sa styreleder Harald Norvik i Midelfart Sonesson til Dagens Næringsliv i slutten av desember.

Optimistisk kjæreste
Dermed har Norges nye superpar på kort tid sett at verdier de har forbindelser med har tapt seg med flere milliarder kroner.

Men selv om det har blitt tøffere enn før, ser Celinas lyse sider også.

- Vi ser også at finansuroen begynner å vise seg på finansieringssiden og det har blitt vanskeligere å få kapital. Bankene har satt på bremsene dramatisk, og det er for så vidt bra, for det hindrer de spekulative prosjektene, sa Tor Olav Trøim.

Les mer her: - Vi har et tøffere år i vente

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley