*Nettavisen* Økonomi.

Superradar på norsk plattform

Den nye SBX-radar til seks milliarder kroner er nå på vei til Alaska for å beskytte USA mot rakettangrep.

25.01.06 12:52

Radaren fraktes på det opprinnelig norske frakteskipet MV «Blue Marlin», på en norsktegnet plattform.

Den flytende plattformen gjør at kjemperadaren kan fraktes hvor som helst i Stillehavet ved behov. Radaren skal integreres i USAs rakettforsvarssystem, melder VG.

Bygget i Russland
Det er norske Moss Maritime som har designet plattformen. Den ble bygd i Russland og lå i Sandefjord et år før den ble kjøpt av amerikanerne.

- Fra vår side ble den laget med tanke på at den skulle kunne brukes til mange formål, for eksempel borerigg. Det er tilfeldig at den ble kjøpt av USA, sier visepresident Ole-Christian Rustan til TV 2 Nettavisen.

- Det er jo litt eksotisk for oss.

Skiller ekte fra falskt
Moss Maritime driver utvikling av «flytende konsepter», fra supplybåter til boreplattformer og LNG-tankskip.

Radarkulen er 85 meter høy, og skal være i stand til å skille mellom ekte og falske stridshoder. De siste par årene har USA satt ut anti-rakettbatterier ti steder langs kysten av California og Alaska, med sikte på å skyte ned langtrekkende raketter før de når fastland, melder VG.

USAs bakkebaserte rakettforsvar GMD skal etter planen bli det første systemet som kan beskytte hele landet mot interkontinentale raketter. Fem av sju tester med systemet siden det ble startet i 1998 har hittil vært vellykkede.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.