NA24.no

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Supersmell for solkjempen

Sist oppdatert:
REC med skuffende tap.

Solenergiselskapet REC la tirsdag frem regnskapet for andre kvartal. Dette er andre gang Ole Enger presenterer tallene som REC-sjef etter at han overtok sjefsstolen fra Erik Thorsen.

Selskapet la frem et skuffende regnskap preget av ekstrakostnader og avsetninger.

- Ebitda-resultatet er selvfølgelig veldig svakt, sier konsernsjef Ole Enger under resultatpresentasjonen til Rec i et stappfullt Oslo Konserthus tirsdag.

Verre enn ventet
Driftsinntektene endte på 2.308 millioner kroner. Dette var 289 millioner bedre enn samme kvartal i fjor, og litt bedre enn ventet. Analytikerne hadde sett for seg en omsetning på 2.019 millioner kroner viser tall SME Direkt hentet inn på vegne av TDN Finans.

Selskapet fikk et driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) på 218 millioner kroner. Det er langt svakere enn i samme kvartal i fjor, da selskapet la frem en EBITDA på 889 millioner kroner. Det er også svakere enn analytikerne ventet på forhånd. Gjennomsnittet av estimatene hentet inn i forkant viser en ventet EBITDA på 227 millioner kroner.

Selskapet skriver at EBITDA-nedgangen skyldes flere faktorer:

- Svakere etterspørsel i markedet og redusert kapasitetsutnyttelse i Rec Solar og Rec Wafer
- Ekspansjonskostnader og negative bidrag fra utvidelse av nye fabrikker på 198 millioner kroner
- Avsetning i Rec Solar på 308 millioner kroner (skyldes defekte koblingsbokser)
- Tap på salg og nedskrivninger på 107 millioner kroner.

Stortap
Driftsresultatet endte imidlertid på minus 97 millioner kroner mot 716 millioner i andre kvartal i fjor. Analytikerne hadde sett for seg et driftsresultat på minus 23 millioner kroner.

Imidlertid overrasker REC svært negativt på resultatet før skatt. Dette endte på minus 721 millioner kroner, mot et overskudd på 708 millioner i fjor. Analytikerne hadde ventet minus 182 millioner kroner. Grunnen til det store underskuddet finner vi i netto finans. Verdiendring av gjør at denne posten viser minus 624 millioner kroner.

- Ikke så ille
- Andre kvartal var svakere enn ventet med tanke på lønnsomhet som følge av engangsposter. Omsetningen var imidlertid bedre enn ventet, sier analytiker Ankit Jain ved Standars & Poors til Marketwatch.

Videre sier analytikeren at det er positivt at det ikke har vært noen revideringer med tanke på produksjonsmålene og at Silisium III og prosjektet i Singapore er i rute.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere