NA24.no

Superstemning på børsen

Sist oppdatert:
Stiger på positive nyheter.

Etter å ha ligget nokså flatt gjennom formiddag fikk Oslo Børs fart onsdag ettermiddag.

Det skjedde etter at Norges Bank senket styringsrenten til 2 prosent og varslet kraftige rentekutt fremover. Mer ammunisjon til oppgangen fikk investorene etter at det ble lagt frem positive nøkkeltall fra USA.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag ettermiddag stiger hovedindeksen med 1,57 prosent til 231,84 poeng.

Olje i retur
Oljeprisen faller noe tilbake. April-kontrakten på nordsjøolje er ned 2,36 prosent til 52,25 dollar fatet. Det er de stadige dystre økonomiske utsiktene verden over som tvinger prisen ned fra det høyeste nivået på fire måneder.

- De makro-økonomiske dataene viser ingenting på kort sikt som skulle tilsi at oljeetterspørselen skulle øke. Det at lagertallene fortsatt øker, viser den svake etterspørselen, sier Toby Hassall, analytiker ved Commodity Warrants Australia i Sydney til Bloomberg.

Oljeprisen på råvarebørsen i New York falt nesten like mye som i London, 1,7 prosent. I tillegg til dystre utsikter, ble oljeprisen presset ned av fallet på Wall Street og en noe sterkere dollar.

Tungvektere faller av
StatoilHydro sendes opp 1,96 prosent til 124,70 kroner.

Gjødselkonsernet Yara stiger 1,94 prosent til 157,50 kroner mens Telenor-aksjen stiger 1,93 prosent til 37 kroner. Solenergiselskapet REC stiger 3,05 prosent til 49 kroner.

Positive signaler fra USA
De europeiske børsene ble løftet av positive nøkkeltall fra verdens største økonomi. For første gang på seks måneder viser produsentene av møbler, husholdningsartikler, biler, fly og andre store varer tegn til bedring.

Ordreinngangen av varige goder steg overraskende i februar med 3,4 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på et fall i ordreinngangen på 2 prosent. Hvis ordrene fra transport og forsvar utelates ville ordreinngangen steget med henholdsvis 3,9 og 1,7 prosent

Les mer: Overraskende vekst i ordreinngangen

Salg av nye boliger viste en oppgang i februar, melder det amerikanske handelsdepartementet. Basert på en årlig salgstakt økte salget av nye boliger med 4,7 prosent til 337.000 i årets andre måned. Samtidig ble salgstakten fra januar justert til 322.000 fra 309.000. Økonomene hadde regnet med at boligsalget ville vise en omsetning for året på 315.000, viser estimater fra Bloomberg News

Samtidig viser prisutviklingen en negativ tendens.

Les mer: Oppgang i boligsalget

Kutter 20 prosent - stiger på børs
Camillo Eitzen stiger 11,44 prosent, dog på lavt volum.

I dag tidlig meldte to to selskaper i Eitzen-systemet at de må nedbemanne for å kutte kostnader. Først ute var Camillo Eitzen, som skal sparke 17 av 106 ansatte. Selskapet har vært i dialog med långiveren, Nordea, over en periode, og nå må man gjøre håndfaste grep for å møte krisen.

- Vi er virkelig lei oss for å måtte si opp noen av våre dedikerte og lojale ansatte, sier Peter D. Knudsen, administrerende direktør i Camillo Eitzen, i en pressemelding onsdag morgen.

- Disse og andre tiltak er en konsekvens av de markedene vi er inne i. Under de nåværende forholdene forventer våre aksjonærer at vi justerer ambisjonsnivået for å fokusere på shippingsegmentet og utvikle en forretningsmodell som er tilpasset dagens situasjon, fortsetter Knudsen.

Også i Eitzen Maritime Services, hvor Camillo Eitzen er klart største eier, skal det kuttes. Selskapet varsler at selskapet legger ned kontoret i København og sparker 27 ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere