*Nettavisen* Økonomi.

Supply avhengig av riggratefall

Supplyrederne bør håpe på et fall i riggratene.

Det er konklusjonen til offshoremeglerhuset Offshore Shipbrokers i deres seneste månedrapport for supplymarkedet i Nordsjøen.

NA24 - din næringslivsavis

Stort fall
Første kvartal har vært preget av et svakt marked med en fallende trend i ratene både for ankerhåndteringsfartøyer (AHTS’er) og forsyningsskip (PSV’er). Det er ikek uvanlig med et svakt første kvartal, men årets fall har vært mer ekstremt enn det bransjen har vært vant til de siste årene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mens AHTs’er oppnådde 250.000 pund per dag for drøye seks måneder siden, ligger ratene nå på 10.000 pund per dag.

Offshore Shipbrokers tror imidlertid trenden kan snu om kort tid, så snart sommermarkedet begynner å skyte fart. Det er ventet at et antall fartøyer vil forlate spotmarkedet i Nordsjøen til fordel for kortere periodekontrakter.

Trenger riggfall
På lengre sikt frykter imidlertid meglerhuset fortsatt et for stort overskudd av nye supplyfartøyer, tross signalene om at en rekke nybygg aldri vil bli levert. Mange redere jobber nå med kanselleringer i tillegg til at verftskonkurser har tatt ut noe av kapasiteten i markedet.

Antallet som vil bli levert forventes imidlertid likevel å bli større enn markedet i dagens situasjon vil kunne absorbere uten å legge press på ratene.

Det er oljeselskapenes investeringsbudsjetter som vil bli avgjørende for supplymarkedet fremover, og da størrelsen på riggaktiviteten. Med få utsikter til noen større oppgang i oljeprisen, så er det en annen faktor som må justeres skal supplybransjen håper på bedre tider, nemlig kostnadene ved å leie borerigger.

- Vi forventer å se riggaktiviteten bedre seg uavhengig av oljeprisen så snart riggratene når et attraktivt nivå for operatørene, hvor dette attraktive nivået vil være gjenstår å se og utent vil fortsatt et stykke unna, skriver Offshore Shipbrokers.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.