NA24.no

Sur start på uken

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs klarer ikke holde på oppgangen.

Oslo Børs har hentet inn noe av fallet fra starten på dagen. Likevel er det fortsatt nedgang i det norske aksjemarkedet.

Hovedindeksen er drøyt to timer før handelen stenger ned 0,27 prosent til 3561,88 poeng. I forrige uke steg børsen rundt to prosent, men veien frem til oppturen var ujevn. Mesteparten av oppturen kom fredag etter at det kom positive overraskelser fra det amerikanske arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten falt til 10 prosent fra 10,2 prosent og samtidig var fallet i sysselsettingen langt lavere enn hva økonomene hadde regnet med på forhånd.

Bred nedtur
Det er også nedtur på de europeiske børsene, men det finnes unntak. Den svenske OMX-indeksen i Stockholm stiger 0,05 og gjør det best i Norden. I København faller børsen 0,40 prosent, mens Helsingfors er ned 0,3 prosent I Frankfurt blir den tyske DAX-indeksen sendt ned 0,5 prosent, mens FTSE 100 i London faller 0,35 prosent. Den franske indeksen CAC 40 i Paris faller 0,5 prosent.

I forkant av at den ordinære handelen i New York åpner så indikeres det amerikankse aksjemarkedet til å få en svak start.

Les mer: Renteuro på Wall Street

I Asia var utviklingen langt bedre og det er arbeidsmarkedsrapporten som kom fredag som er med på å dra asiatiske aksjer oppover. Troen på at USAs økonomi vil fortsette bedringen og at amerikanske selskaper vil kjøpe asiatiske varer som gir grobunn for optimisme.

Les mer: Håpet stiger i Asia

I oljemarkedet har styrkingen av den amerikanske dollaren fått en motsatt effekt på prisene. Ved råvareprisen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 77,30 dollar per fat. Det er under nivået da OsloI Børs stengte fredag.

Nedgraderinger
Statoil faller 1,26 prosent til 141,60 kroner. Meglerhuset til den tyske storbanken Deutsche Bank er blitt mer skeptiske til Statoil. I en analyse har de nå valgt å innta en salgsanbefaling som de gir kundene. Det er usikkerhet knyttet til utviklingen innen gassmarkedet.

Les mer: Tyskerne jekker ned Statoil

Analytikerne i den sveitsiske storbanken UBS har nedgradert Yara, men hever samtidig kursmålet. Til tross for at de er positive til Yara og eksponeringen klarer ikke analytikerne å se noen betydelig oppside i aksjen. Det skriver Dow Jones Newswire. Kursmålet løftes til 260 kroner fra 240 kroner, mens anbefalingen senkes til nøytral fra kjøp.

Aksjekursen i Yara blir sendt ned 1,92 prosent til 255,10 kroner.

Utvanning
Crew-aksjen faller 15,22 prosent til 0,78 kroner etter at selskapet utsteder 2,03 milliarder aksjer. Konverteringen gjeld til Crew-aksjer fører til at de eksisterende aksjonærene blir kraftig utvannet. Etter utstedelsen vil det være 2,14 milliarder aksjer i Crew, mens gjelden blir redusert til 108 millioner dollar.

Les mer: Utsteder 2,03 mrd. nye aksjer

Nordic Semiconductor har fått nye oppdrag på tampen av året. Selskapet skal levere komponenter for 7,2 millioner kroner. Aksjekursen stiger 4,35 prosent til 48 kroner.

Les mer: Millionordre til Nordic Semi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere