*Nettavisen* Økonomi.

Surt på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Den positive stemningen på de amerikanske børsene har forduftet.

25.02.09 15:58

Etter to dager med berg - og dalbane lå det an til en blandet åpning på de amerikanske børsene onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Stemningen etter åpning er imidlertid laber. Den brede indeksen S&P 500 faller 1,25 prosent til 763,45 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq faller 1,18 prosent til 1,424,30 poeng. Industriindeksen Dow Jones Industrial faller 1,22 prosent til 7,260,22 poeng.

Investorene er i villrede om markedet kan greie å opprettholde den positive stemningen midt i vedvarende bekymringer om resesjon og usikkerheten rundt finanssektoren.

I sin første tale til Kongressen tirsdag prøvde president Barack Obama å berolige amerikanerne om at landet vil komme styrket ut av krisen, mens analytikere har uttalt at han kastet lite lys over hvordan hans administrasjon skal greie å stabilisere økonomien.

- Vil ha handling
- Obamas tale var ikke ny. Markedet er sultent på reel handling. Vi vet at ting ikke er bra og vi trenger en handlingsplan. For hver dag som går forsvinner håpet om at Washington er i stand til å gjøre noe med økonomien og bankene, sier Andre Bakhos ved Princeton Financial Group til Reuters.

I førhandelen var Bank of America ned 3 prosent etter nyheten om at Merill Lynch tapte 15.84 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor. Dette var 533 millioner dollar mer enn Bank of America, som kjøpte Wall Street-banken, hadde beregnet.

Gjeldsforsikringsselskapet Ambac har lagt frem resultatet etter fjerde kvartal. Tapet for Ambac ble på 2,34 milliarder dollar eller rundt 8,14 dollar per aksje. Det er en bedring sammenlignet med tilsvarende periode året før da underskuddet ble på 3,27 milliarder dollar. Ifølge FactSet ventet analytikerne et resultat som viser et tap på 2,28 dollar per aksje.

Bernanke på høring
I går dempet USAs sentralbanksjef Ben Bernanke noe av nasjonaliseringsfrykten som har preget stemningen på børsene de siste dagene. I forrige uke og begynnelsen på denne uken fikk amerikanske bankaksjer gjennomgå i aksjemarkedet ettersom spekulasjoner om at myndighetene vil nasjonalisere bankene begynte å florere.

HTML EMBED

Bernanke uttalte at han ikke ser noen grunn til å nasjonalisere noen banker om det ikke er fullt ut nødvendig.

- I sitt vitneutsagn for Kongressen nedtonet Bernanke frykten for nasjonalisering av amerikanske banker. Han uttalte at stresstestingen av bankene ikke er ment som en opplegger til senere nasjonalisering, hvilket mange i markedet har fryktet, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport onsdag.

Under stresstestingen, som skal iverksettes onsdag, skal de 20 største bankene i USA sjekkes for om de kan håndtere en situasjon som er mer alvorlig enn det amerikanske styresmakter forventer. Obama-administrasjonen skal gjennomgå bankenes bøker i detalj for å beregne hvordan tilstanden er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag