NA24.no

(Scanpix)

Susende åpning i USA

Sist oppdatert:
Gryende optimismen etter flere tunge dager på Wall Street.

Investorene sender aksjene rett opp i New York. Positive overraskelser fra to av de største meglerhusene i USA er med på fyre opp under en gryende optimisme. Nå venter Wall Street på sentralbanksjef Ben Bernanke og rentedommen fra USA.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 1,55 prosent til 12.158,20 poeng og har dermed igjen klatrer over 12.000 poeng. Aksjene på Nasdaq-indeksen sendes opp 1,92 prosent til 2.222,68 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen stiger 1.89 prosent til 1.300,68 poeng.

Venter på Ben
Hva den amerikanske sentralbanken kommer frem til under rentemøtet vil ble avgjørende for utviklingen på børsene rundt om i verden. Fortsatt er rentenivået i USA svært viktig for finansmarkedene, men vel så viktig er hvordan utsiktene i den amerikanske økonomien forløper. Markedet håper at rentenivået i USA kuttes til 2 prosent. Det betyr at FED må foreta et kutt på et helt prosentpoeng. Enkelte håper at det kommer et større rentekutt.

LES MER: – Har gjort sitt

Slår forventningene
De to store investeringsbankene Goldman Sachs og Lehman Brothers leder an i oppgang på Wall Street. Aksjene stiger henholdsvis nærmere 10 prosent og over 20 prosent etter at de leverte godt over estimatene til analytikerne.

Goldman Sachs la frem et nettoresultat før sitt regnskapsmessige første kvartal på 1,51 milliarder dollar, eller 3,23 dollar per aksje. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat 2,58 dollar per aksje, mot 6,67 dollar i samme periode i fjor. Selv om selskapet tok rundt 2 milliarder dollar i nedskrivninger på verdipapirer relatert til boliglånsobligasjoner og store belånte investeringsposisjoner klarer de å overgå forventningene.

Har likviditet
Større spenning var det knyttet til hva Lehman Brothers ville levere. I de tre første månedene i regnskapsåret 2008 havnet nettoresultatet på 489 millioner dollar. Det er en nedgang fra 1,15 milliarder i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble resultatet på 0,81 dollar mot 1,96 dollar i samme kvartal 2007. Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial 0,72 dollar per aksje i resultat.

Nedskrivningene i meglerhuset ble på 1,8 milliarder dollar i første kvartal.

Lehman Brothers slår også tilbake mot spekulasjonene om at de har store likviditetsproblemer. Meglerhuset sier at de har et likviditetspool på 34 milliarder dollar samt 64 milliarder dollar i utyngede midler. I tillegg har de 99 milliarder dollar gjennom regulerte enheter ved utgangen av kvartalet.

Boligbygging og prisvekst
På makrofronten ble det også positive overraskelser. Antallet påbegynte boliger i februar falt med 0,6 prosent til 1,065 millioner. Dette var bedre enn forventningene på 0,99 millioner nye påbegynte boliger som økonomene Bloomberg News hadde spurt. Antallet byggetillatelser falt 7,8 prosent til 978.000 i februar. Samtidig ble boligbyggingen for januar revidert opp til en vekst på 7,1 prosent fra 0,8 prosent.

Produsentprisindeksen steg med 0,3 prosent i februar. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene overraskende med 0,5 prosent i samme måned. Det er den høyeste veksten siden november 2006. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at prisene ville stige med henholdsvis 0,4 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere