NA24.no

Solgte sushi for nesten 22 millioner kroner, men endte opp med dundrende underskudd i fjor.
Solgte sushi for nesten 22 millioner kroner, men endte opp med dundrende underskudd i fjor. Foto: Foto: Sigurd Holthe Jaklin, Nord24

Sushi-gründer med stortap på grunn av kommunen

- Angrer på at jeg etablerte butikk i Oslo.

(Nord24) Rå Sushi Tromsø solgte i fjor som aldri før. Gjennom 2013 solgte det populære spisestedet rå fisk for hele 21,7 millioner kroner i Tromsø, en økning fra 15 millioner året før.

Likevel er årsregnskapet til bedriften dyster lesning for eier og daglig leder Tor Henrik Rønholt, som også har vært en kjent utelivsbaron i Tromsø gjennom mange år.

Rå Sushi Tromsø gikk nemlig nærmere seks millioner kroner i minus før skatt i fjor.

Problemer med bevilling

Årsaken til uføret er ifølge Rønholt at hans nyetablering i Oslo, Rå Sushi Majorstuen, gikk med dundrende tap i fjor.

- Det tok mye lengre tid enn vi trodde å få skjenkebevilling. Dermed kunne vi ikke servere mat eller drikke innomhus, og måtte kun basere oss på take-away, forteller Rønholt.

- Vi ble forespeilet at det ville ta tre måneder å behandle søknaden hos Oslo kommune. Likevel gikk det nesten ni måneder før vi kom skikkelig i gang, legger han til.

Angrer på Oslo-etablering

Sushi-markedet i Oslo betydelig vanskeligere å etablere seg i sett i forhold til Tromsø.

Bare serveringsstedet på Majorstua i Oslo sto for fem millioner kroner av tapet, noe som gjorde at selskapet måtte låne penger av Rå Sushi Tromsø AS for å betale for løpende kostnader.

- Dette er penger som Oslo skylder Tromsø. Vi satser på at det går riktig vei nå i hovedstaden, og vi går jo ut i fra at dette er penger som blir tilbakeført så snart butikken i Oslo er skikkelig etablert, sier Rønholt til Nord24.

- Angrer du på at du etablerte deg i Oslo?

- Ja. Hadde vi visst det vi vet nå, at det skulle ta så lang tid å få bevilling, så ville vi ikke gått i gang. Det er ingen som kan sitte på et lokale i ni måneder og vente på drift, svarer Rønholt.

Begjært konkurs

For tre uker siden skrev Nord24 at Rå Sushi Tromsø var begjært konkurs av skattemyndighetene, fordi selskapet ennå ikke har betalt momsregningen til Skatt Nord.

Dermed må Rønholt om en drøy uke belage seg på å møte i tingretten.

- Også etableringen på Nerstranda har vært dyr. Sett i sammenheng med Oslo-butikken, så har det vært en tung vår, og utbetaling av feriepenger satte oss i en vanskelig situasjon. Vi er skyldig omtrent én million kroner i moms, men disse pengene vil bli betalt inn rett over helgen.

Rønholt understreker at han anser Rå Sushis pengeknipe som midlertidig, og ta han ikke er redd for at selskapet hans skal bukke under.

- Nei, det går så det griner i både Skippergata og på Nerstranda, og vi er på vei opp i Oslo nå, sier han.

Opplevelsene i hovedstaden har imidlertid gjort Rønholt nærmest vaksinert mot å forsøke å etablere seg flere steder.

- Nei, nå holder det med de stedene vi allerede har, sier Rønholt.

Nord24 har vært i kontakt med Skatt Nord, som ikke ønsker å kommentere konkursbegjæringen mot sushi-selskapet.

Les flere saker hos Nord24!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere