NA24.no

Suveren børsuke

Sist oppdatert:
Etter en slik uke kan investorene på Oslo Børs feire litt ekstra på 17. mai.

Investorene på Oslo Børs har flere grunner for å feire 17. mai. I tillegg til nasjonaldagen kan de glede seg over at børsene igjen viser god gammel form. Med rekordsterke oljepriser og gode utsikter for selskapenes inntjening, er optimismen tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag endte hovedindeksen med en oppgang på sterke 1,31 prosent til 508,72 poeng. Dermed har børsen lagt på seg 4,69 prosent den siste uken. Hovedindeksen passerte 500-poeng for første gang på et halvt år.

For året sett under ett er børsoppgangen nå på 3,65 prosent. Fra bunnen i januar har indeksen steget 43 prosent. Det er bare litt over tre prosent opp til rekorden på 525,05 poeng som ble satt 20. juli 2007.

Uken på Oslo Børs ble innholdsrik. I tillegg til nye oljeprisrekorder har en rekke av selskapene også steget til nye toppnoteringer.

Giganten i storform
Oljekjempen StatoilHydro er blant selskapene som har bidratt sterkt til børsoppgangen. Selskapet la tirsdag frem det beste resultatet fra et norsk selskap noensinne. I tråd med at oljeanalytikerne har justert opp oljeprisforventningene har de også jekket opp estimatforventningene til de store oljeproduserende selskapene som StatoilHydro.

- I forhold til andre selskaper i samme sektor og størrelse er StatoilHydro det selskapet med mest eksponering mot endringer i olje- og gassprisen. Den siste suksessen når det gjelder letevirksomhet underbygger også utsiktene for videre positive nyheter i det korte bildet. Samtidig ser det også ut til å være god kontroll på kostnadssiden og i tillegg noe avmatning når det gjelder galopperende riggrater, skriver DnB Nor Markets i sin morgenkommentar.

Aksjekursen i StatoilHydro har steget 8 prosent den siste uken og siden nyttår er aksjen opp nesten 24 prosent. Fredag enten StatoilHydro på 209,30 kroner en oppgang på 3,36 prosent. Markedsverdien ligger nå på 667 milliarder kroner.

Julikontrakten for nordsjøolje steg over 2,10 prosent til 125,21 dollar fatet ved råvarebørsen i London. På ett år oljeprisen mer enn doblet seg og nå tror stadig flere at den skal videre opp. Analytikerne i Goldman Sachs har jekket opp prisanslagene på råolje til 141 dollar fatet i andre halvdel i 2008. Det er en justering opp fra 107 dollar fatet som de tidligere anslagene lød på.

Ukens vinner
Ukens børsvinner ble Artumas Group med fredagens oppgang på 9,68 prosent endte aksjen opp 40,5 prosent de fire siste dagene. Uken var som sagt forkortet av 2. pinsedag mandag.

DeepOcean fikk mye oppmerksomhet etter at det amerikanske offshoreselskapet Trico Marine har varslet at de kommer til å legge inn et bud på 32 kroner per aksje. De har allerede sikret seg 51,5 prosent etter å ha kjøpt aksjer og tegnet seg i en rettet emisjon. Det varslede budet sendte DeepOcean-aksjen opp 28,80 prosent til 32,20 kroner og reddet en oppgang på 23,85 prosent for uken.

Seismikkselskapet EMGS falt 3,45 prosent på uken siste dag, men endte perioden opp 19,5 prosent etter å ha levert et resultat som skaper optimisme blant aksjonærene. Tørrbulkrederiet Belships er en annen vinner denne uken. Aksjen endte opp 19 prosent for uken og steg 8,70 prosent til 22,50 kroner fredag.

Ukens taper ble NorDiag som endte ned 11,43 prosent til 3,10 kroner fredag. Det gir et fall på over 17 prosent for uken. Det er verdt å merke seg av fallet har kommet på tynt volum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere