*Nettavisen* Økonomi.

SV: - Oljefondet ut av Israel

Regjeringspartiet krever at Oljefondet trekker seg ut fra alle investeringer i Israel.

09.01.09 15:44

Regjeringspartner SV foretar en kraftig opptrapping av retorikken mot Israel etter landets invasjon i Gaza.

NA24 – din næringslivsavis

Nå forlanger SVs internasjonale utvalg at Oljefondet skal trekke seg fullstendig ut av Israel.

- Trekke ut alle Pensjonsfondets investeringer i israelske selskaper og israelske statsobligasjoner, heter det i uttalelsen fra utvalget.

Klarert med Kristin
Overfor NA24 utdyper internasjonal leder i SV, Ivar Johansen, saken ytterligere.

- Vi har vært i kontakt med partileder Kristin Halvorsen på dette spørsmålet. Vi har klarert med henne at dette er partiets standpunkt, fastslår Johansen.

Ifølge Johansen er dette en partiuttalelse og det er ikke samsvar mellom SVs og regjeringens politikk på dette området.

- Men i en regjering vil SV-lederen mene en ting, mens finansministeren ikke vil mene det samme, for hun må forvalte regjeringens politikk, sier Johansen.

Skjerper tonen
Dermed går utvalget mye lengre enn finansminister Kristin Halvorsen (SV) som mandag beordret etikkrådet for oljefondet om å se om noen israelske, eller andre selskaper, bidro til Israels invasjon av Gaza.

LES OGSÅ: Trekker Oljefondet inn i Gaza-krigen

LES OGSÅ: Hva mener Israel om Kristins utspill?

Ifølge oljefondets oversikt var norske oljekroner investert i 12 israelske selskaper ved årsskiftet 2007/2008. Den gang hadde selskapene en samlet markedsverdi på omtrent 775 millioner kroner.

Det hadde også rett over 200 millioner kroner i israelske statsobligasjoner mens de eide selskapsobligasjoner for rett over 350 millioner kroner. Til sammen hadde oljefondet rett over 1,4 milliarder kroner plassert i Israelske verdipapirer.

Det er ikke kjent hva oljefondet per dags dato har investert i dette markedet.

Full konfrontasjon
Med denne uttalelsen er SV fullstendig på kollisjonskurs med storebror i regjeringssamarbeidet, Arbeiderpartiet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre slo kategorisk fast at det ikke var aktuelt å bruke oljefondet som en brekkstang overfor Israel, og at investeringspolitikken ikke skulle endres.

Johansen sier at kravet om fullt uttrekk av oljefondets midler av Israel vil være et knippe av tiltak overfor staten Israel.

- Dette er en stat som begår folkerettsbrudd, og det er ikke naturlig at vi satser på den nasjonen for øyeblikket, sier Johansen, som sier at Israel er veldig avhengig av utenlandske investeringer.

Han har tro på at regjeringspartner Ap vil komme etter, og at SV vil få gjennomslag for sine synspunkter i regjering.

- Det er nå en lang rekke organisasjoner som har dette synspunktet, blant annet mange LO-forbund.

Vil ha våpenboikott
SVs internasjonale utvalg vil også sørge for at ingen norske våpen når Israel. Norge har ingen våpeneksport direkte til Israel, men mangler kontroll over videresalg fra land som kjøper våpen, først og fremst ammunisjon, fra Norge.

I tillegg vil partiet at Norge skal jobbe for en internasjonal våpenboikott av Israel.

I uttalelsen heter det at Norge må:

- Stanse all handel av våpen med Israel, og alle deler av militære komponenter som kan brukes til våpenproduksjon. Dette må gjøres gjennom krav om sluttbrukererklæring til Nato-land og arbeid for internasjonal våpenboikott mot Israel.

Lite gehør hos regjeringspartner
Leder av utenrikskomiteen på Stortinget, og Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann Olav Akselsen, sier til NA24 at de ikke har samme holdning som regjeringspartner SV.

- Vi tror at dersom man skal ha innflytelse så må man være på talefot med alle parter. Arbeiderpartiet har siden tidenes morgen prøvd å ha kontakter på begge sider, sier Akselsen som peker på at det bidro til det som ble kalt Oslo-prosessen.

Akselsen er enig med Kristin Halvorsen at den etiske komiteen for plasseringen av oljefondet må ta en gjennomgang, men han har en annen tilnærming til boikott som middel.

- Personlig mener jeg at boikott muligens hjelper samvittigheten til de som starter den, men historien har vist at den ikke gagner de som lider.

- Det er den svake parten man går til boikott mot. Det så man i Irak der de fattigste fikk det verre, mens de rike hadde det like godt. Men er hensikten en god samvittighet for seg selv så kan boikott være et godt virkemiddel, sier Akselsen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag