NA24.no

SV: -  Qatar bør fratas VM, hvis ikke forholdene raskt bedres

SVs Bård Vegar Solhjell med klare tale: - Vi mener grunnleggende menneskerettigheter er viktigere enn Norges forhold til Qatar.
SVs Bård Vegar Solhjell med klare tale: - Vi mener grunnleggende menneskerettigheter er viktigere enn Norges forhold til Qatar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
SV med klar tale om uholdbare forhold.

Cirka tusen mennesker har mistet livet i forbindelse med bygningsarbeid relatert til fotball-VM i 2022.

Tallet kan stige til 4000 innen planlagt VM-oppstart, ifølge International Trade Union Confederation.

Les også: - Vil ikke boikotte VM

- Svært alvorlig

SVs Bård Vegar Solhjell har ansvar for kultur og idrett, samt utenrikspolitikk, i sitt parti.

-  Hva synes du, bør Norge boikotte VM i Qatar, Solhjell?

- Situasjonen i Qatar er svært alvorlig, og det er problematisk hvis internasjonale sportsarrangement brukes til å legitimere og bygge image for regimer som bryter menneskerettighetene. Når det gjelder spørsmålet om boikott, har ikke SV tatt stilling til dette, men vi mener at Norge bør være tydelig overfor Qatar på at dette er uakseptabelt. Dersom situasjonen i Qatar ikke raskt bedrer seg, mener vi Qatar bør fratas VM, sier Solhjell til Nettavisen.

- Vil påvirke

- Hvilke politiske konsekvenser kan en boikott få?

- En eventuell boikott vil naturlig nok påvirke forholdet mellom Norge og Qatar, men det må vurderes opp i mot hvor viktig det er å stå opp for grunnleggende menneskerettigheter og trygge arbeidsforhold for gjestearbeiderne i Qatar, sier SVs nestleder - og legger til at:

- Å være vertskap for store, internasjonale arrangement som VM er en ære. En ære Qatar gjentatte ganger har vist at de ikke fortjener. Dette er et godt eksempel på at man bør se på menneskerettighetssituasjonen i alle land som søker om internasjonale mesterskap, og stille tydelige krav til de som får tildelt slike mesterskap.

- Menneskerettigheter er viktigere

- Fotballpresident Yngve Hallen sier nei til boikott, blant annet begrunnet i at Norge eier store virksomheter som er i Qatar, og sier at en eventuell boikott må komme gjennom at politikere sier at dette er et virkemiddel de vil bruke. Hva synes du om det?

- Det er riktig at boikott er et politisk spørsmål, men idretten bør også ha et ansvar for å være tydelige på at man ikke aksepterer brudd på menneskerettigheter og slavearbeid i gjennomføringen av mesterskap. Vi mener grunnleggende menneskerettigheter er viktigere enn Norges forhold til Qatar, sier Solhjell.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere