SV advarer mot aktivitetsplikt for sosialhjelp

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) advarer mot aktivitetsplikt fordi hun mener det kan slå skjevt ut.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) advarer mot aktivitetsplikt fordi hun mener det kan slå skjevt ut. Foto: Ilja C. Hendel (Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet)

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) advarer mot å innføre aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere.

Stortinget vedtok nylig at det skal være obligatorisk for kommunene å stille aktivitetskrav til mottakere av sosialhjelp. Vedtaket ble gjort mot SVs stemmer, skriver Dagens Næringsliv.

Kirsti Bergstø advarer mot aktivitetsplikt fordi hun mener det kan slå skjevt ut.

– Et menneske som sliter med rus og er full av angst, men som likevel har tatt turen til Nav fordi det er tomt i kjøleskapet, og som blir møtt med at for å få en minsteytelse til brød og havregryn i helgen vil det være en rekke plikter, det mennesket vil trolig snu i døren og sulte seg gjennom helgen. Noen menneskers liv er sånn. Noen trenger en annen tilnærming, sier Bergstø til avisen.

Hun mener at færre mottakere av sosialhjelp ikke nødvendigvis er et mål på suksess.

– Det kan bety at mennesker i en svært vanskelig livssituasjon faktisk har snudd i døren og ikke får hjelp, sier SV-representanten.

Det er forskere ved Frischsenteret som har funnet positive effekter av at unge møtes med aktivitetskrav. I gruppen av ungdommer med størst risiko for å bli sosialhjelpsmottaker, falt andelen mottakere fra 15 til 11,5 prosent som følge av aktivitetskrav. Samtidig økte andelen som fullfører videregående skole, fra 50 til 52,5 prosent. Effekten på sosialhjelpsmottaket var kun merkbar i de yngste aldersgruppene opp til 35 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.