Det stormer rundt Innovasjon Norge (IN).

Reaksjonene er mange etter at milliardærarving Katharina G. Andresen fikk jobb hos statlige Innovasjon Norge, uten at stillingen ble utlyst.

Les: Styrelederen i Innovasjon Norge vil ha redegjørelse om ansettelsen av Katharina G. Andresen

- Norges rikeste må selvsagt søke jobb

Næringspolitisk talsperson for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, maner til orden i rekkene:

– Det er over 100.000 arbeidsledige i Norge, skal vi ha et rettferdig arbeidsmarked må stillinger lyses ut på en skikkelig måte, sier stortingsrepresentanten til Nettavisen.

- Dette må Innovasjon Norge bevise

Han har ingen forståelse for at det skal gis unntak eller såkalte «vennetjenester»:

– Norges rikeste kvinne må selvsagt søke jobb på samme måte som andre folk. I denne saken må Innovasjon Norge kunne bevise at de ikke har kuttet hjørner for å la en jobbsøker slippe unna å delta i en normal ansettelsesprosess, sier Knag Fylkesnes til Nettavisen.

- Fremstår som en stor bjørnetjeneste

Medier24-redaktør Gard L. Michalsen er ikke nådig:

- Jobben fremstår som en stor bjørnetjeneste for dem begge. Og det er fryktelig naivt hvis Innovasjon Norge trodde dette skulle forbigås i stillhet, skriver Medier24-redaktør Gard L. Michalsen.

Slår tilbake

Katharina G. Andresen slår tilbake på Twitter: «Ung kvinne som ønsker å gjøre noe positivt ut av posisjonen sin = blir hengt ut og tråkket på av voksne mennesker. Wow».


Det hele begynte med et intervju i Dagens Næringsliv, der 23-åringen fortalte at hun ville arbeide for sitt store forbilde Anita Krohn Traaseth, før hun går inn i familiebedriften eller begynner å studere.

Det fikk Gard J. Michaelsen til å spørre på Twitter om «det faktisk er slik at Norges rikeste kvinne fikk jobb i et statlig selskap uten å søke jobb. I andre land kaller vi det nepotisme».

Seks måneders ansettelse

Anita Krohn Traaseth svarte: - Jeg forstår at du og andre lett kan tenke det, finat at du sier det høyt, men det er ikke tilfelle her. Hennes kompetanse og mulighet for å bistå raskt matchet behov for denne administrative ansettelsen.

Ifølge Krohn Traaseth får Katharina G. Andresen seks måneders ansettelse. Dette er en endring etter at man først opplyste at det var snakk om et ti måneders engasjement. Forskjellen er viktig fordi man kan ansette i seks måneder uten å lyse ut stillingen.

Redegjørelse fredag

Likevel - styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim, vil ha en redegjørelse fra administrasjonen om ansettelsen av Katharina G. Andresen (23).

– Styret har ikke diskutert det, jeg går ut fra at vi får en redegjørelse fra administrasjonen i styremøte på fredag, sier Innovasjon Norges styreleder Gunnar Bovim til DN.