NA24.no

SV og innvandring

SV tar dissens fra regjeringen, og fra virkeligheten.

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag gikk Jens Stoltenberg ut med en lang liste over innstramningstiltak innen asylpolitikken.

Det førte til at SV for første gang tar dissens i regjeringen. Partiet er uenig i åtte av de 13 punktene Stoltenberg la frem.

Det innebærer for eksempel at SV er uenig i følgende: «Praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling av den enkelte sak, og ikke en gruppevurdering i forhold til det enkelte landområdet.»

Man er altså mot at hver sak vurderes for seg.

USA som forbilde
SV står for en klart mer liberal asyl- og flyktningpolitikk. Samtidig går partiet mot alle forsøk på å stramme inn adgangskriteriene til norske velferdsordninger.

SV er så glad i innvandrere at partiets nestleder Audun Lysbakken til og med har klart å finne en positiv side ved USA, nemlig landets generelt positive syn på innvandring og ideen om at amerikaner ikke er «noe du er i kraft av blodsbånd, men noe du kan bli i kraft av å leve i USA og ha følelser for landet.»

«Forutsetningen er selvfølgelig at de nyankomne ikke behandles som en trussel mot fellesskapet, men inkluderes i det,» skriver han, og fortsetter: «USAs erfaringer tyder på at vi ville vært bedre tjent med å gjøre litt mer for å få dem som kommer hit til å føle seg velkommen. Det vil gi oss flere stolte og fornøyde nordmenn i framtiden. Det er ikke så ofte jeg sier det, men i denne sammenhengen er jeg ikke i tvil: La oss være litt mer som amerikanerne!»

Lettvint
Jeg, som for tiden bor og jobber i USA, er faktisk enig i at Norge kan ha mye å lære av amerikanernes syn på innvandrere. Men samtidig mener jeg Lysbakken hopper lettvint over en gapende forskjell mellom SVs innvandringspolitikk og amerikansk praksis.

Amerikansk innvandring har i fem hundre år i det alt vesentlige dreid seg om arbeidsinnvandring, om å bedre sine kår. Ja, en del av innvandrerne har også kommet for å unnslippe forfølgelse. Men det USA primært har tilbudt disse er frihet og muligheter, ikke velferdsordninger.

Da de revolusjonære amerikanerne ba britene ryke og reise 4. juli 1776, sa de det slik:

– We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Det står altså ikke at man har rett til et lykkelig liv, bare rett til å prøve.

«Sosial dumping»
Selv om man også i USA har velferdsordninger, er de langt mindre sjenerøse enn de norske.

For de fleste innvandrerne har dette betydd at man måtte begynne å jobbe på bunnen av samfunnsstigen, under forhold som av SV utvilsomt ville blitt stemplet som sosial dumping, men som for mange – slett ikke alle - innvandrere har gitt mulighet til å bedre sine kår gjennom hardt arbeid.

Dette ser amerikanere flest. Også i USA finner man innvandringsskepsis, men samtidig har de fleste respekt for nykommernes arbeidsmoral og deres «family values». Det er faktisk mye lettere for folk flest å respektere en innvandrer som rydder på restaurant, kjører drosje eller bygger hus enn en som lever på trygd.

I Norge bidrar et parti som SV i stedet til at for mange innvandrere sluses inn i en passiv klienttilværelse. Det siste utspillet kommer fra SV-politiker Simen Willgohs, som vil kjøpe knalldyre luksusleiligheter til asylsøkere til Bergen.

Som jeg skrev i gårsdagens kommentar, mener jeg det vil bli stadig vanskeligere å opprettholde sjenerøse, og i stor grad tillitsbaserte, velferdsordninger i et samfunn som er stadig mer mangfoldig.

Man kan enten velge å redusere innvandringen i et forsøk på å bevare dagens velferdsordninger – slik regjeringen nå gjør. Eller man kan velge å tilpasse velferdsordningene til et mindre homogent samfunn med en allerede betydelig andel innvandrere, for eksempel ved å legge listen høyere for å bli med i ordningene og øke incentivene til å jobbe - etter min mening et mer fremtidsrettet alternativ.

Eller man kan, som SV, la være å velge, mens man grubler videre på FrP-koden.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Innvandrere og velferd
Er du håpløs med penger?
Frekk finte fra McCain
King Obama
Pensjonsskandalen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere