NA24.no

SV vil ha slutt på gratisparkering utenfor arbeidsplasser og kjøpesentre


PARKERING: SV vil at kommunene skal kunne ta betalt for parkering utenfor arbeidsplasser og kjøpesentre. Her er Audun Lysbakken avbildet med Lars Haltbrekken.
PARKERING: SV vil at kommunene skal kunne ta betalt for parkering utenfor arbeidsplasser og kjøpesentre. Her er Audun Lysbakken avbildet med Lars Haltbrekken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Målet er å få ned biltrafikken og luftforurensningen.

SV ønsker at kommunene skal kunne ta betalt for parkering utenfor arbeidsplasser og kjøpesentre, melder NRK. Målet er å få ned biltrafikken og luftforurensningen.

Gratis parkeringsplass

Ifølge Transportøkonomisk Institutt er det nemlig svært mange som kjører bil til jobb selv når de enkelt kan reise kollektivt.

Mens kun en av ti velger å kjøre bil til arbeidsplassen i Oslo sentrum, er det fire av ti som kjører bil til arbeidsplassen hvis de jobber litt utenfor sentrum. Dette gjelder for områder som Storo/Nydalen og Bryn/Helsfyr, hvor det er lettere å finne gratis parkeringsplass.

– Forslaget vil gi kommunene muligheten til å innføre avgiftsparkering på private parkeringsplasser hos arbeidsgivere eller utenfor kjøpesentre, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, til NRK.

- Bør også gjelde for politikerne

Nettavisen har de siste ukene fortalt om politikerne i Oslo som parkerer gratis i garasjen på rådhuset, mens folk utenfor leter etter parkeringsplass.

PARKERING: Da næringsminister Monica Mæland (H) var byrådsleder i Bergen åpnet hun opp parkeringsplassene ved rådhuset slik at alle kunne parkere der.

Les også: Ordføreren slaktet gratisparkering hun selv benytter

Haltbrekken understreker at parkeringsbetalingen også bør gjelde Stortingsgarasjen og parkeringsplassen utenfor Rådhuset i Oslo.

SV-politikeren deler altså Monica Mælands (H) oppfatning av at politikerne ikke bør ha større adgang til parkering enn andre. Da Mæland var byrådsleder i Bergen, åpnet hun opp for at folk flest kunne parkere på plassene til rådhuset når politikerne hadde gått hjem fra jobb.

– Dette gjorde vi fordi parkeringsplasser er et knapphetsgode som det selvsagt var naturlig at alle hadde adgang til. Det var ingen grunn til at dem som jobbet i kommunen skulle ha større adgang enn andre, sier Mæland, som nå er næringsminister, til Nettavisen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere