Gå til sidens hovedinnhold

Svak kronekurs gir høyere strømregning

Strøm:

2019 kan toppe fjorårets rekordhøye strømpriser på grunn av en svak norsk kronekurs.

Det skyldes at den nordiske kraftbørsen Nord Pool, gjør sine omsetninger og oppgjør i euro. Det betyr at euro-valutaen i stor grad setter standarden for de norske strømprisene.

- Hvis vi ser på eurokursen de siste 16 årene og sammenligner med dagens kurs, betyr det ene og alene en økning på ca. 10 øre/kWh i strømpris, forteller Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft, i en pressemelding.

En økning på 2000 kroner i året

Fra 2002 til 2018 har gjennomsnittsprisen for en euro vært 8,30 norske kroner. På det høyeste har prisen for en euro vært 10,06 norske kroner.

– Hvis euroen holder et nivå på 10,00 kroner, vil det gi en økning i strømprisen på omlag 10 øre/kWh, sammenlignet med gjennomsnittsprisen på euro i perioden 2002-2018, hevder Olsen.

Det innebærer en økning på 2000 kroner i året på strømregningen.

Opp mot 60 øre/kWh

Det er også på denne tiden nordmenn bruker mest strøm, og strømprisen dermed kan det bli nok en vinter med rekordhøye priser.

Les også: Dansker får betalt for å bruke strøm, Norge fortsatt rekordhøye strømpriser

– Vinteren starter med priser rundt 56 øre/kWh. Vi kan få høye priser ved ekstremkulde, men per i dag forventes de høyeste prisene rundt månedsskiftet januar-februar, opp mot 60 øre/kWh, sier Olsen.