Svak prisvekst i USA

Foto: SPENCER PLATT (Scanpix)

Inflasjonstall for desember lavere enn ventet.

Fredag ettermiddag var de amerikanske konsumpris-tallene fra USA i september klare.

Konsumprisene steg 0,1 prosent i desember, mens kjerne-inflasjonen, som er inflasjon ekskludert energi og mat, også steg 0,1 prosent.

På forhånd ventet markedet at inflasjonen ville stige med 0,2 prosent i desember, mens kjerne-inflasjonen var ventet å stige med 0,1 prosent.

Dette er CPI - USA:


Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag