NA24.no

(Scanpix)

Svak slutt på sterk uke

Sist oppdatert:
USA-børsene falt tilbake fredag, men uken som helhet var sterk.

USA-børsene falt et par prosent fredag. Men uken som helhet ble god, med en oppgang for S&P 500-indeksen på 6 prosent. Det er den tredje uken på rad med opptur, og mars ligger an til å bli en meget god børsmåned, etter brutale nedturer i januar og februar.

- Selv om vi har hatt en skrekkelig vinter ser det ut som om ting er i ferd med å bedres. Det neste hinderet kommer til å bli rapporteringssesongen. Vi er litt lavere i dag fordi vi har hatt noen gode dager, sier Andre Bakhos ved Princeton Financial Group i New Jersey til Reuters.

Møtte banktoppene
I Washington møtte president Barack Obama sjefene for de store bankene for å diskutere den økonomiske utviklingen idet administrasjonen søker å innføre strengere regulering.

I den sammenheng uttalte toppsjefene i JP Morgan Chase og Bank of America at driften i mars har vært svakere enn i januar og februar, som de tidligere har beskrevet som overskuddsmåneder.

JP Morgan Chase og Bank of America falt henholdsvis 6 og 3 prosent, og finansaksjene endte generelt i minus fredag.

Kraftig oljefall
Oljeprisen falt markant fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI falt nær 4 prosent til 52,38 dollar ved avslutning av gulvhandelen på råvarebørsen i New York.

De siste ukene har oljeprisen igjen karet seg over 50 dollar per fat etter at det har kommet små tegn som kan tyde på at den økonomiske nedturen i er ferd med å bunne ut.

- Det har vært en skarp opptur i råoljepriser hele uken, og dataen vi har sett rettferdiggjør ikke denne bevegelsen, sier analytiker Tom Bentz ved BNP Paribas i New York til Dow Jones Newswire.

Dollaren er i ferd med å styrke seg etter å ha blitt betydelig svekket tidligere i uken. Det taler for en lavere oljepris. I tillegg har oljelagersituasjonen i USA vist at råoljelagrene øker mer enn antatt.

Delindeksen for oljeaksjer falt 3 prosent, delindeksen for oljeservice 4 prosent.

Litt mindre pessimisme
Fredag ettermiddag kom det en måling som tolkes litt optimistisk i markedet.

Endelige målinger fra universitetet i Michigan viser at forbrukersentimentet steg til 57,3 i mars fra 56,3, i februar. På forhånd ventet økonomene at undersøkelsen ville vise en marginal oppgang til 56,7 poeng. Den første målingen for mars kom tidligere i uken og lå på 56,6 poeng.

Les mer: Forventningene stiger

Sparer mer
Nye tall for inntekter og forbruk viser at amerikanerne i februar hadde en sparerate over 4 prosent for andre måned på rad. Det er første gang siden 1998 at tallet er over 4 prosent to måneder på rad.

Selv om de fleste mener amerikanerne må bruke mindre og spare mer, er det problematisk for økonomien hvis denne endringen skjer for brått.

Les også: Amerikanerne sparer mer

Nettbutikken Amazon.com melder at flere distribusjonssentre vil bli stengt. Aksjen falt fredag 4 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,87% til 7.776,18

Nasdaq -2,63% til 1.545,20

S&P 500 -2,03% til 815,94

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere