Svak start, sterk slutt

Foto: (Scanpix)

IT-aksjene bremset, men det ble likevel solid opptur i USA.

15.04.09 22:38

Det begynte labert på Wall Street, men markedet satte inn en real spurt, og til slutt endte S&P 500 og Dow Jones opp godt over 1 prosent, mens Nasdaq sluttet flatt, etter å ha vært klart i minus tidligere på dagen.

Det var IT-aksjene på Nasdaq som bremset onsdag, etter skuffende Intel-tall. I motsatt ende finner vi flere finansaksjer, flyselskaper og boligentreprenører, som trakk opp.

Intel skuffet
Etter børsslutt tirsdag varslet it-kjempen Intel at økonomisk usikkerhet gjør det vanskelig å komme med en guiding for inntjeningen. Markedet tok ikke godt mot resultatene fra Intel.

Konsernsjef Paul Otellini sa under en presentasjon av resultatet at salget av PCer bunnet ut i løpet av kvartalet, og at bransjen er i ferd med å returnere normale sesongmessig mønstre. Otellini tror bransjen nå har passert det verste fallet i salget.

På grunn av økonomisk usikkerhet og begrenset visibilitet kom ikke brikkeprodusenten med noen ny guiding, men sier at de internt venter en flat utvikling i omsetningen sammenlignet med første kvartal. Det er ifølge Marketwatch i tråd med forventningene til analytikerne.

Likevel var det mangel på nye utsikter som gjorde at markedet ikke ble fornøyd med tallene.

Intel-aksjen endte til slutt ned 2,5 prosent.

Les mer: Ikke fornøyd med Intel

Fra morgenen tynget også uttalelser fra toppsjefen for varehuskjempen Wal-Mart. Konsernsjef Mike Duke sa i et intervju i dag tidlig at han ser fortsatt stort økonomisk stress for amerikanske forbrukere og ingen rask ende på resesjonen.

Wal-Mart-aksjen steg marginalt.

Etter at børsen var åpnet, kom flyselskapet AMR med kvartalstall, som var bedre enn ventet. Aksjen steg 19 prosent, og trakk med seg andre flyaksjer.

Bedring for produksjonssektoren
En rekke nye makrotall ble også lagt frem før åpning onsdag. Nye tall fra den amerikanske sentralbankens distriktskontor i New York viser at produksjonsindeksen New York Empire State steg til minus 14,65 poeng fra minus 38,23 i mars.

Dette var langt bedre enn hva økonomene hadde ventet. Estimater innhentet av Bloomberg viser at økonomene forventet at indeksen ville havne på minus 34 i april.

Samtidig viser indeksen for nye ordre en oppgang til minus 3,88 i april fra minus 44,76 i mars. Sysselsettingsindeksen steg til minus 28,09 fra minus i mars. Delundersøkelsen som viser utviklingen i mottatte prisanslag økte til minus 17,98 fra minus 23,60 i mars fra minus.

Les mer: Bedring for produksjonssektoren

Lavere priser
Samtidig viste en annen statistikk at konsumprisindeksen falt 0,1 prosent nedgang i mars. Ifølge Marketwatch er det som ventet.

Kjerne KPI-en, som ekskluderer matvare - og energipriser, steg med 0,2 prosent, noe som var rett over forventningene på 0,1 prosent. Ifølge statistikkmyndighetene sto en 11 prosents økning i tobakksprisene for mer enn 60 prosent av økningen i kjerne-indeksen.

På årsbasis var KPI ned 0,4 prosent, og falt dermed for første gang på årsbasis siden 1955. Kjerne-KPI steg med 1,8 prosent på årsbasis. Den amerikanske sentralbanken har et mål på 1,5-2 prosent vekst.

Les mer: Lavere priser i USA

Svak industriproduksjon
Det kom også tall som viste at industriproduksjonen i mars falt med 1,5 prosent, det samme fallet som i februar. Mars-tallet var svakere enn konsensusforventningen på minus 0,9 prosent, ifølge Briefing.com.

I tillegg kom den såkalte «Beige book». Dette er en rapport fra sentralbankens regionkontorer, som vurderer utviklingen i den økonomiske aktiviteten. Hovedbudskapet denne gangen var at økonomien fortsatt er svak, men at det er visste tegn til stabilisering på et lavt nivå.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,38% til 8.029,62

Nasdaq +0,07% til 1.626,80

S&P 500 +1,25% til 852,06

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.