*Nettavisen* Økonomi.

Svak uke på børsen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Oslo Børs har avsluttet sin dårligste uke på to måneder.

19.06.09 17:31

På ukens siste dag steg hovedindeksen på Oslo Børs 0,35 prosent til 289,19 poeng, men det var kun en liten trøst i en ellers dårlig børsuke.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Flere av ekspertene har etterlyst en korreksjon etter den voldsomme oppgangen som har vært på Oslo Børs de seneste månedene. Denne uken er det nærmeste som har kommet en korreksjon så langt. Uken sett under ett endte med en nedgang på 5,1 prosent, og det er den dårligste børsuken siden påskeuken.

Det er ikke bare på Oslo Børs at det har vært en dårlig uke for investorene. I Europa, Asia og USA har også børsene falt.

Olje i bevegelse
Noe av grunnen er at det er bekymringer for at oppgangen har kommet for fort og for bratt. Prisingen i aksjemarkedene har økt samtidig med den kraftige børsoppgangen, og dermed fremstår ikke aksjene like billige lenger. Det har medført at flere i markedet har tatt et steg til siden for å gjøre opp tellingen.

For Oslo Børs er utviklingen i olje- og råvaremarkedet svært viktig, og det har vært turbulente dager denne uken. Oljeprisen har svingt, men samlet holdt seg rundt nivåene fra forrige fredag. Forsyningsavbrudd i Nigeria etter at opprørere har angrepet oljeinstallasjoner, uroen knyttet til presidentvalget i Iran og Nord-Koreas provokasjoner med atomvåpen har sørget for at den geopolitiske risikopremien har økt.

I tillegg har det vært en blandet strøm av makronyheter fra Kina, USA og Europa som har blitt mottatt forskjellig.

I oljemarkedet ble kontraktene på nordsjøolje med levering i august omsatt for 71,51 dollar per fat da Oslo Børs stengte for helgen.

Gassfunn
Det er gjort flere funn i felter der StatoilHydro er med som lisenshaver, og størst var nyheten om at Shell Norge har truffet på gass i Gro-prospektet. Funnet er anslått til mellom 10 og 100 milliarder kubikkmeter gass, og det vil gjøre det til det største funnet på flere år på norsk sokkel.

Les mer: Gro full av gass

StatoilHydro-aksjen ble sendt opp 1,73 prosent til 135,40 kroner, men samlet de siste fem dagene er utviklingen negativ med et fall på 2 prosent.

Yara har gjort det langt dårligere. Den tyske salt- og gjødselprodusenten K+S har kommet med dystre anslag for gjødselmarkedet, og sammen med en nedgang i råvaremarkedet har det gitt et stort fall for sektoren. For Yara sin del har det gitt en ukentlig nedgang på 10,8 prosent, til tross for oppgangen på 0,40 prosent til 190 kroner fredag.

Telenor i hard vær
Det er knyttet stor usikkerhet rundt hva som skjer med Telenors aksjepost i VimpelCom. Aksjene ble beslaglagt av russisk namsmann i midten av mars, og siden har det kommet flere meldinger om at aksjene legges ut for salg. Salget vil ta minst to måneder, men Telenor tror ikke at løpet er kjørt. De tror at dommen fra en domstol i Omsk der Telenor ble dømt til å betale 11 milliarder kroner vil bli omgjort.

Telenor-aksjen stupte over 6 prosent og Oslo Børs innførte en pause i handelen for å undersøke kursutviklingen. Etter at det kom en melding fra Telenor der de bekrefter å ha fått med seg nyheten ble børspausen opphevet. Telenor-aksjen endte ned 4,04 prosent til 46,35 kroner. Uken viser et minus på 8,6 prosent.

Les mer: Ikke skremt av Telenors trøbbel og Telenor tatt på sengen og - Tvangsselger Telenors gullgruve

DnB Nor falt 3,52 prosent til 48 kroner, og endte uken med en nedgang på 10,8 prosent. Norsk Hydro har også blitt rammet av svakere råvarepriser og har samlet de siste dagene mistet 9,2 prosent av sin verdi.

Vinnere og tapere
Ukens vinner ble farmasiselskapet Clavis der aksjekursen ble mer enn doblet med en oppgang på 116,9 prosent Det skjedde etter at de la frem en medisinsk studie som viser hvordan legemiddelet elacytarabine har hatt positive resultater på blodkreftpasienter.

Nexus som satser innen flytende produksjons- og lagringsskip steg denne uken med 38,4 prosent til tross for fredagens nedtur på 10,54 prosent til 2,63 kroner. Selskapets obligasjonseiere ble med på å utsette innbetaling av rentebetalinger tidligere i uken.

Ukens taper ble Repant som steg 8,11 prosent til 1,60 kroner på ukens siste dag. I forrige uke var selskapets aksje en av vinnerne, og en reaksjon på oppgangen kom denne uken. Fallet ble samlet på 22,3 prosent.

Sevan Marine falt 5,12 prosent til 9,63 kroner fredag, og endte uken ned 16,3 prosent samlet. Det skjedde etter at aksjen ble nedgradert til nøytral av Goldman Sachs.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.