NA24.no

Svake dager for børsen

Sist oppdatert:
Den gode stemningen er borte på Oslo Børs.

Tre røde dager på rad er fasiten for Oslo Børs. Hovedindeksen falt 0,40 prosent til 502,41 poeng mandag. Det er tredje dag på rad at børsen faller. Svekket oljepris og litt grums på de globale børsene var nok til å sende børsen ned. Dollaren holder seg også på rekordlave nivåer.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen var svak store deler av dagen. Etter at streiken i Nigeria ble avblåst i helgen, ble mye av momentumet tatt ut. Oljemarkedet venter dermed på de ukentlige oljelagrene fra de amerikanske myndighetene. Da børsen stengte, kostet et fat nordsjøolje med levering i august 70,11 dollar ved råvarebørsen i London.

Fallende dollar
Dollaren har falt til 5,94 kroner. Nedgangen begynte i forrige uke og det er særlig kronekursen som har styrket seg i denne perioden. Posisjoneringer i forkant av rentemøtene denne uken har fått aktiviteten i valutamarkedet til å stige. Det er forventet at den amerikanske sentralbanken vil holde renten uendret på 5,25 prosent. Det er heller ikke ventet noen store utslagsgivende signaler fra den kanten.

I Norge venter økonomene at Norges Bank vil heve renten fra 4,25 prosent til 4,50 prosent. Det er mest spenning knyttet til hva sentralbanken vil si om den videre renteskjebnen i Norge.

Statoil ble sendt ned 0,43 prosent til 175,25 kroner. Verre gikk det med Norsk Hydro, som falt 1,11 prosent til 223 kroner. DNO ble uforandret på 12,15 kroner, mens Altinex falt 0,46 prosent til 21,60 kroner.

Best blant olje
Blant oljeselskapene var det PA Resources som gjorde det skarpest. Aksjen steg 2,94 prosent til 61,25 kroner etter at de kunne melde om et gassfunn i Afrika. Det er i forbindelsen med boringen av prospekteringsbrønnen I-1 utenfor Ekvatorial Guinea at operatøren Noble Energy støtte på et lag med 41,5 meter hydrokarboner.

Produksjonstester fra bunnen viser at de fikk opp 1.038 fat kondensat per dag i forbindelse med boringen. Samtidig viser testene en produksjon på 34,3 millioner kubikkfot naturgass om dagen. Det tilsvarer 1 millioner kubikkmeter eller rundt 6.755 fat oljeekvivalenter om dagen.

John Fredriksens boreselskap SeaDrill falt med resten av sektoren og endte ned 1,72 prosent til 128,75 kroner. En kontrakt på boreskipet West Navigator verdt 810 millioner dollar eller godt over 4,8 milliarder kroner over fire år var ikke nok til overbevise aksjemarkedet. SeaDrill har også bestilt en ny lekterrigg til en verdi av 195 millioner dollar eller 1,15 milliarder kroner.

Bull på shipping
Meglerhuset Pareto var til stede på forrige ukes Marine Money-konferanse i New York. Der fikk de bekreftet gode fremtidsutsikter for shipping i andre halvår 2007.

- Med den sterke kinesiske etterspørselsveksten etter råvarer tror vi på fortsatt fremgang for både tørrlast og tankaksjer. Våre favoritter innen tørrlast er Golden Ocean og Dampskibsselskabet Norden. Basert på at Clarksons fredag oppjusterte 3-års TC-rater for VLCC til 51.500 dollar dagen øker vi også vårt kursmål på Frontline fra 290 kroner til 300 kroner, skriver Pareto i sin morgenrapport.

Frontline steg 1,50 prosent til 271 kroner, mens Golden Ocean steg 3,02 prosent til 18,75 kroner.

Vinnerne
Blant de sterkeste aksjene mandag var Kverneland. Aksjen steg 10,16 prosent til 135,50 kroner etter at det ble kjent at finansmannen Øystein Stray Spetalen har økt beholdningen av Kverneland-aksjer. Ved å bla opp over 22 millioner kroner har Spetalen fått en eierandel på 8 prosent i industrikonsernet.

Rederiet Stolt-Nielsen steg 8,89 prosent til 202 kroner. Maritime Industrial Services steg 4,64 prosent til 41,50 kroner. Nykommeren Scan Subsea endte opp 6,38 prosent til 20 kroner. Dermed har aksjen steg hver dag siden den debuterte på børsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere