*Nettavisen* Økonomi.

Svake tall knuser kronen

Penger sedler kroner krone seddel Foto: (DNB)

Ledigheten mye verre enn ventet og kronen stuper.

25.09.13 15:01

Onsdag er Statistisk sentralbyrå (SSB) ute med Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) for juli.

Her er det klart at arbeidsledigheten øker til 3,6 prosent, fra 3,3 prosent i juni.

På forhånd ventet tallknuserne en ledighet på 3,3 prosent.

Bedring radert bort
Siden rapporten kom i juni har anslaget for den måneden blitt oppjustert til 3,4 prosent.

Totalt var det 97.000 arbeidsledige i juli, som var en oppgang på 3.000 personer.

Dette betyr imidlertid at nesten hele bedringen fra toppen på 3,7 prosent i mars nå har blitt spist opp.

Ifølge SSB er imidlertid en økning på 3.000 innenfor feilmarginen, noe de mener tyder på en stabil ledighet.

Kronen stuper
Markedet ser imidlertid ut til å vurdere tallene som svake og etter at de kom svekket den norske kronen seg.

Mot dollar faller kronen med 1,12 prosent. En dollar koster nå 6,035 kroner. Så langt i år har kronen svekket seg med 8,3 prosent mot den amerikanske valutaen.

Mot euro svekker kronen seg med 1,14 prosent. En euro koster nå 8,13 kroner. Så langt i år har kronen svekket seg med 10,6 prosent mot valutaen i eurosonen.

Mot pund svekker kronen seg med 1 prosent. Pundet koster nå 9,65 kroner. Så langt i år har kronen svekket seg med 7,2 prosent mot den britiske valutaen.

Mot yen svekker kronen seg med 1,23 prosent. Så langt i år har kronen styrket seg med 4,4 prosent mot den japanske valutaen.

Viktig for renten
Ledighetstallene er viktige for Norges Bank i deres vurderinger av pengepolitikken.

- AKU-tallene kan være svært volatile, noe bevegelsene så langt i år viser tydelig. Derfor legger nok Norges Bank mest vekt på tallene for registrert ledighet, som offentliggjøres på fredag. I likhet med konsensus venter vi en registrert ledighet på 2,6 prosent i september. Justert for normale sesongvariasjoner vil dette tilsvare en ledighet på 2,7 pro-sent, uendret fra august. Vi tror den sesongjusterte ledigheten vil ta seg opp til 2,8 prosent gjennom fjerde kvartal i år, skriver Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Skulle ledigheten fortsette å stige vil det bli atskillig vanskeligere for sentralbanken å sette opp renten i tiden som kommer. Samtidig er kronekursen også viktig, og en svak krone gjør det på sin side lettere å sette opp renten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spådde saftige kutt
For vel et par uker siden kom Norges Bank med sin siste oppdatering av Regionalt nettverk, som er en spørreundersøkelse hos en rekke bedrifter.

Her kom det frem at kontaktbedriftene opplevde en svakere produksjonsvekst enn hva de så for seg i mai. I tillegg så de for seg en mer moderat sysselsettingsvekst i tiden fremover.

- Jeg har vært rundt omkring i Norge nå. Dette blir en mørk høst og jeg tror den neste rapporten blir verre ennde, fordi denne har ikke plukket opp alle endringene som har skjedd ved overgangen fra august til september, sa Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen NA24.

Han etterspør både skatte- og rentekutt.

Les mer: - Nå blir det saftige skatte- og rentekutt

Etter alle solemerker vil Erna Solberg overta som ny statsminister. Skulle ledigheten forverre seg i månedene som kommer vil det kunne gi en ny regjering bedre kort på hånden, dersom den ønsker å øke oljepengebruken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.