Svakere innkjøpssjefsindeks

Innkjøpssjefsindeksen ISM kom inn lavere enn ventet, og inflasjonspresset sank på pris-indeksen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

ISM-indeksen endte på 52,9 i september fra 57.0 i juli. Fallet var kraftigere enn ventet, på forhånd hadde økonomene ventet at den ville falle til 56,2.

NA24 - din næringslivsavis

Nye ordrer steg til 57,2 fra 52,1 måneden før. Sysselsettingsindeksen steg til 53,6 fra 54,1 og inflasjonspresset sank betraktelig da pris-indeksen datt til 56,7 fra 72,4 i juli.

ISM - USA
ISM manufacturing survey er en månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for service-sektoren. Disse publiseres uavhengig av dagens tall.

ISM-undersøkelsen inneholder en rekke tall og målinger, men mest fokus er det på selve hovedtallet: PMI - "Innkjøpssjef-indeksen".

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag