Svakere krone gjør sydenferien dyrere i år

Sydenferien blir ikke like billig i år som tidligere for nordmenn som lengter til varmere strøk.

Sydenferien blir ikke like billig i år som tidligere for nordmenn som lengter til varmere strøk. Foto: Gunnar Lier (NTB scanpix)

Prisen på 1 euro har passert 9 kroner denne uken, og eksperter tror ikke krona vil styrke seg igjen før etter sommeren.

09.07.15 13:40

Nordmenn på utenlandsferie må belage seg på en dyrere tur i år.

- Vi hadde ikke spådd at den skulle svekke seg så mye. Vi forventet at den skulle være svak, men ikke så mye som det vi ser nå, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til NTB.

For første gang siden midten av januar koster 1 euro nå over 9 kroner.

Kronesvekkelsen skyldes først og fremst at oljeprisen igjen har falt under 60 dollar fatet, forklarer Viland. I tillegg peker hun på at Norges Bank i juni senket styringsrenta og at aktørene i rentemarkedet derfor venter et lavere rentenivå i Norge.

– Dette er forhold som er negativt for krona, og fører til at interessen for den ikke er så stor. Samtidig begynner nordmenn nå å dra på ferie, noe som igjen fører til en svak krone, sier valutaanalytikeren.

Svekket i hele sommer

Planlegger du en utenlandstur i sommer, kommer det til å bli dyrere enn tidligere. Det er nemlig ikke bare euroen som er blitt dyrere. 1 dollar kostet torsdag morgen 8,2275 kroner, det dyreste siden mars.

Utsiktene for krona framover er heller ikke så oppløftende. Prognosene viser at den vil være svekket en stund framover.

– Over sommeren tror jeg vi må belage oss på at kursen er som den er nå. Utover høsten venter vi at oljeprisen går opp, og da vil krona også styrke seg. Men den vil fortsatt være på den svakere siden enn det vi er vant til, sier valutaanalytiker Viland.

DNB Markets' prognoser er at kursen om seks måneder kommer til å være på 8,40 kroner mot euro.

– Det er fortsatt svakt, men vi tror den vil hente seg inn over tid, sier hun.

Sparetips

Men er utenlandsferien allerede betalt, trenger du ikke å bekymre deg så veldig mye, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

– Det er noen grunnleggende triks man kan følge. Leier man hus, kan man lage maten selv. Gjør du det i noen dager, får du spart en god del, sier han til NTB.

– Dessuten må du huske å alltid betale med lokal valuta når du har muligheten, da får du den riktige kursen. Man kan rett og slett få en kjempedårlig kurs hvis man betaler i norske kroner ettersom det er butikken som setter den.

Du kan også spare en god del på shopping ved å huske på taxfreeordningene, påpeker Gundersen.

– Når du handler over visse beløp kan du få tilbake på momsen. Spør etter taxfree-kvitteringen, ta vare på den og få tilbake penger på flyplassen på vei hjem. Da kan du omtrent få tilbake på kronesvekkelsen, mener forbrukerøkonomen.

– Norge vil merke lite til en «grexit»

For nordmenn vil konsekvensene av en «grexit» først og fremst merkes i form av langt billigere ferieturer til Hellas, mener økonom.

– Trafikken vil trolig gå i taket, spår sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB.

Dersom Hellas går ut av eurosonen, en såkalt grexit, vil nettoeffekten være positiv for Norge fordi bruttonasjonalproduktet (BNP) i Europa vil gå ned, noe som vil påvirke rentenivået, mener han.

– Vi vil få lavere rente enn det vi ellers ville ha fått, sier Andreassen.

Heller ikke økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole vil overdrive virkningene av en grexit for norsk økonomi.

– Når den første sjokkbølgen med urolig rente- og valutamarked har lagt seg, vil vi merke lite til den. Norsk og gresk økonomi er ikke nært knyttet sammen, påpeker han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.