NA24.no

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)

Svakere tall fra Statoil

Sist oppdatert:
Resultatet dårligere enn analytikerne hadde ventet.

TV 2 SUMO: Se Statoils pressekonferanse direkte her

Statoil hadde et resultat før skatt på 24,8 milliarder kroner i første kvartal, en nedgang fra 34,3 milliarder kroner i første kvartal året før. Driftsinntektene falt til 100,5 milliarder kroner fra 112,4 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikerne ventet at Statoil ville legge frem et resultat før skatt på 26,3 milliarder kroner av driftsinntekter på 104,5 milliarder kroner, viser en sammenstilling innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans.

- Vi leverer sterke resultater, til tross for lavere olje- og gasspriser, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i resultatpresentasjonen.

Sammenlignet med fjoråret var de realiserte olje- og gassprisene Statoil oppnådde i første kvartal henholdsvis 11 og 14 prosent lavere målt i norske kroner.

Nedgang for produksjonen
I første kvartal falt oljeproduksjonen til 1.199.000 fat oljeekvivalenter om dagen fra 1.237.000 fat i første kvartal 2006. Analytikerne ventet en produksjon på 1.189.000 fat.

Det var særlig feltene Kvitebjørn og Gullfaks-feltene som sørget for svakere produksjon.

Oljeselskapet har store tekniske utfordringer på Kvitebjørn og Kristin og problemer med høyt trykk og høy temperatur ved disse feltene. Tidligere i år sendte Statoil ut en nedjustering av forventet produksjon for 2007. Produksjonsmålet ble justert ned til mellom 1,15 millioner og 1,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

- Statoil har tatt et viktig strategisk steg internasjonalt ved å gi bud på alle aksjer i North American Oil Sands Corporation i Canada. Denne transaksjonen medfører at vi blir operatør og rettighetshaver for betydelige ressurser. Dette styrker selskapets posisjon i Nord-Amerika. Statoil har i tillegg sikret seg nye leteområder i Indonesia og Tanzania, sier Lund.

Lund er også fornøyd med hvordan fusjonsprosessen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet forløper.

- Fusjonsprosessen går etter planen. I mai ble fusjonen klarert av EU-kommisjonen og nylig ble prospektet godkjent av amerikanske børsmyndigheter, sier Lund i resultatpresentasjonen.

Økte kostnader
Leteutgiftene i første kvartal 2007 økte til 1,9 milliarder kroner fra 1,7 milliarder i første kvartal 2006. Økningen i leteutgiftene var hovedsakelig et resultat av en økning i antall brønner som ble boret og gjenspeiler dermed leteaktiviteten i perioden.

Totalt ble 13 lete- og avgrensningsbrønner fullført i første kvartal 2007, seks på norsk sokkel og syv internasjonalt. Av disse resulterte seks i funn, mens fire andre brønner ikke er ferdig vurdert.

Produksjonskostnader per fat oljeekvivalenter økte til 28,4 kroner for de siste 12 månedene ved utgangen av første kvartal 2007, sammenlignet med 27,4 kroner for de siste 12 månedene ved utgangen av første kvartal 2006.

Lavere skatt
Skattekostnaden i første kvartal 2007 ble redusert til 17 milliarder kroner, en skattesats på 68,4 prosent. I samme periode året før lå skattekostnaden på 23,6 milliarder kroner, tilsvarende en skattesats på 68,6 prosent.

- Dette skyldes hovedsakelig en relativt høyere effekt av skattereduserende friinntekt på norsk sokkel og netto finansposter, som har en lavere skattesats enn inntektene på norsk sokkel. På den annen side ble dette hovedsaklig motvirket av lavere effekt av inntekter utenfor norsk sokkel, skriver Statoil i sin presentasjon.

- Fusjonsprosessen går etter planen. I mai ble fusjonen klarert av EU-kommisjonen og nylig ble prospektet godkjent av amerikanske børsmyndigheter, sier Lund i resultatpresentasjonen.

Markant nedgang
Statoils nettoresultat falt til 7,8 milliarder kroner fra 10,8 milliarder kroner og havnet med det også under forventningene på 8,4 milliarder kroner. Driftsresultatet viser samme tendens og falt til 23,8 milliarder kroner fra 33 milliarder kroner. Tallknuserne hadde ventet et resultat før finans på 25,7 milliarder kroner.

TV 2 SUMO: Se Statoils pressekonferanse direkte her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere