Svakeste dollar på halvannet år

Dollaren har torsdag falt til sitt svakeste nivå mot euro på halvannet år. Samtidig sender en brennhet norsk økonomi kronen opp.

30.11.06 19:50

Det har vært store bevegelser på valutamarkedene den siste tiden. Torsdag koster en euro 1,326 dollar. Så mye har ikke en euro kostet siden mars 2005.

Samtidig som dollaren har svekket seg, har kronen styrket seg mot både dollar og euro. En dollar koster torsdag kveld 6,15 kroner, ned fra 6,25 kroner onsdag og det laveste nivået siden august. Så sent som i midten av oktober var prisen for en dollar 6,75 kroner.

En euro koster torsdag 8,16 kroner, ned fra 8,21 kroner onsdag, og det laveste nivået siden begynnelsen av september.

Koker i Norge
Det er lettere å forklare kronestyrkelsen enn dollarsvekkelsen, for den siste tiden har det kommet stadig flere signaler om at norsk økonomi er på kokepunktet, noe som nesten garanterer flere rentehopp fra Norges Bank - og utsikter til høyere rente gjør det attraktivt å kjøpe kroner.

Denne uken har det kommet tall som viser at arbeidsløsheten fortsetter å falle, det er stadig flere ledige stillinger, lønnsveksten er meget sterk, og detaljhandel og gjeldsøkning fortsetter i frisk fart. Alt dette trekker sterkt i retning av klart høyere rente fra Norges Bank, selv om inflasjonen fortsatt er langt under bankens mål.

Styringsrenten på 3,25 er fortsatt under det banken selv mener er et nøytralt nivå, så den bidrar altså fortsatt til å fyre opp under norsk økonomi.

OECD kom dessuten denne uken med er rapport om Norge, hvor en konklusjon var at Norges Bank vill komme til å måtte heve renten raskere enn banken selv har indikert. Det blir trolig lagt merke til i valutamarkedet.

Blandet i USA
Dollarfallet kan være litt uventet, etter at veksten i den amerikanske økonomien torsdag ble oppjustert. Nye tall for BNP-veksten viser en årstakt på 2,2 prosent i tredje kvartal, mens det første anslaget var svært lave 1,6 prosent.

Men torsdag har det kommet en rundt med jevnt over svake makrotall i USA, som har sendt både rentenivå og dollar nedover. Mest fokus er det på bedriftsindeksen Chicago PMI, som kom inn med et tall på 49,9 prosent for november. En verdi under 50 indikerer fallende aktivitet, og det er første gang på tre år at denne indeksen har vist dette. På forhånd hadde markedet i snitt ventet en oppgang fra 53,5 i oktober til 54,5 i november, ifølge Briefing.com.

De ukentlige tallene for antallet nye søknader på ledighetstrygd indikerer også en svekket økonomi, selv om disse talene svinger mye og må tas med en klype salt. Antallet søknader økte fra 323.000 til 357.000, mens markedet tvert om hadde ventet en nedgang til 316.000.

Dette førte til at rentenivået torsdag har falt i USA. Renten på tiårige statsobligasjoner er nå 4,47 prosent. Det er ned fra 4,52 prosent onsdag, og det laveste nivået for denne viktige renten siden januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.