Gå til sidens hovedinnhold

Svakeste dollar på over to år

Dollaren svekker seg kraftig tirsdag, drevet av økende oljepris og skuffelse og uro rundt president Donald Trump.

- Det er uvanlig stort fall. Dette er ikke normalt. Dollaren har nå svekket seg over 60 øre mot kronene, sier valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Den amerikanske dollaren faller kraftig gjennom tirsdag og er ved to-tiden tirsdag verdt 7,954 kroner.

Dette er første gang siden juni 2015, altså på to år, at kursen ligger så lavt. Så sent som i midten av mai var den oppe i 8,69 kroner.

Spesielt den siste timen har dollar-svekkelsen tiltatt.

Euroen har også styrket seg kraftig mot dollaren, og ligger nå på det sterkeste nivået mot den amerikanske valutaen siden januar 2015. Også mot pundet faller dollaren kraftig.

Trump skuffer

Skuffelse over hva Donald Trump har utrettet som president har bidratt mye til at den svakere dollaren den siste tiden.

Les også: Trumps seks måneder: Løfter og atter løfter

Dollarkursen steg fra 7,980 kroner i oktober i fjor til 8,72 kroner før nyttår, i stor grad drevet av optimisme rundt hva Donald Trump ville få til som president. Hele den bevegelsen er nå reversert.

Tirsdag er Trump igjen i nyhetsbilde ved at han har kommet med kraftig kritikk av sin egen justisminister Jeff Sessions.

Les også: Donald Trump går til kraftig angrep på sin egen justisminister

Både Eek-Nielsen og valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror Trumps tweeter kan ha bidratt til det voldsomme dollar-fallet.

- Det kan påvirke og underbygger det vi ser av uro som vi ser i toppen av den amerikanske administrasjonen, sier Østnor i DNB Markets til Nettavisen.

Ingen skattereform

Han viser også til at skuffelse rundt innsatsen til Trump som president har bidratt til å svekke dollaren.

- Forventningene var veldig høye på slutten av fjoråret. Det var ingen som ventet at alle valgkampløftene skulle bli politikk, men man hadde ventet og håpet på resultater innen skattereform og infrastrukturinvesteringer, sier Østnor til Nettavisen.

Ingen av delene har så langt materialisert seg.

- Skattereform ser ut til å bli veldig vanskelig, og infrastrukturinvesteringer har man ikke hørt om siden valgkampen, sier Østnor.

Samtidig er euroen nå når sitt sterkeste mot dollaren på 14 måneder, drevet av bedre utsikter i eurosonen og tegn til at den europeiske sentralbanken skal avslutte den ultraekspansive pengepolitikken sin.

Gunstig for feriefolk

Tidspunktet for dollarkursfallet kunne knapt ha vært bedre for ferierende nordmenn i USA.

Bare én hotellovernatting til 200 dollar koster rundt 140 kroner mindre nå enn i midten av mai. Hvis man tilbringer to uker i USA, altså 13 overnattinger, sparer man dermed 1820 kroner.

Østnor i DNB Markets tror imidlertid kronefesten langt er over nå.

- Vi tror ikke på noe særlig sterkere krone nå. Mot euroen ligger kronen omtrent der den skal være gitt oljeprisen, mens vi tror at kronen vil svekke seg igjen mot dollaren i tiden fremover, sier han til Nettavisen.

Les også

Nå kan det bli slutt for denne Teslaen

Kommentarer til denne saken